Domaći kroasani: Najbrži recept za savršeno hrskave smotuljke

kroasani, recepti
No da ova francuska najpopularnija slastica zaslužuje još jednu šansu dokazuje recept čija je priprema svedena na minimum, a okusi maslaca i rahlog tijesta koje se topi u ustima dovodeni do maksimuma. Stoga pružite im šansu

Sastojci:

- 700 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 3 žlice šećera
- 450 ml mlijeka
- 80 g svježeg kvasca (2 paketića) + 1 žlica šećera i 1 žlica brašna
- 3 žlice ulja
- 250 g maslaca
- 1 jaje (za premazivanje)

Priprema:

1. Maslac stavite u zamrzivač na 1-2 sata (da se smrzne). Mlijeko zagrijte, neka bude toplo. Kvascu dodajte šećer i brašno i 150 ml mlijeka, ostavite na toplom da se digne. Ostatak mlijeka ostavite, trebat će vam za tijesto.

2. Brašno prosijte, dodajte šećer, sol i ulje. Nakon toga dodajte dignuti kvasac, promiješajte. Dodajte ostatak mlijeka i zamijesite tijesto.

3. Tijesto formirajte u kuglu i ostavite da se diže na toplom, treba se udvostručiti u veličini.
4. Kad se tijesto diglo, premjestite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u veliki pravokutnik (otprilike pola cm debljine). Smrznuti maslac naribajte ravnomjerno po cijelom tijestu. Nakon toga, tijesto zarolajte u duguljastu štrucu (rolajte tako da počnete s najdužom stranicom pravokutnika). Štrucu prerežite na 8 jednakih dijelova.

5. Svaki dio razvaljajte u krug i krug prerežite na 4 dijela (križno prerežite krug, da dobijete 4 trokuta). Svaki trokut zarolajte u kroasan, premažite jajetom, stavite na papir za pečenje. Pecite na 180°C, 11-13 minuta (ovisi i o jačini pećnice).

Savjet: Po želji kroasane možete puniti nutellom ili pekmezom okusa po vlastitoj želji. Ako ste u potrazi za novim načinom serviranja i novim okusom isprobajte ovaj umak od jabuka koji izvrsno odgovara svježim domaćim kroasanima

Umak od jabuka - za 2 osobe

Sastojci:

- 2 velike jabuke
- 1-2 žličice šećera
- cimet
- 1 žličica maslaca
- 100 ml vode
- 1 žličica gustina

Priprema:

Jabuke narežite na kockice, pošećerite i dodajte cimet. Maslac otopite na laganoj vatri i dodajte jabuke. Lagano ih propirjajte i dodajte vode. Pirjajte da jabuke omekšaju. Gustin razmutite u 2-3 žlice vode i dodajte jabukama. Pirjajte još minutu-dvije da se umak zgusne. Poslužite toplo.

zadovoljna.hr