Dani šparuga i sipa od 3. do 13. travnja

kuhari južne Istre, Divlja šparoga, Gastro proljeće Južne Istre, kako pripremati sipe, salata od sipe
Kada pomislimo na sipe, prvo što nam pada na pamet je ukusni crni rižoto sa sipama koji predstavlja pravi klasik u hrvatskoj kuhinji ili pak na slasnu salatu od sipa pripremljenu u raznim varijacijama, bilo s krumpirom, maslinama, rokulom, rajčicama ili jednostavno - s nekoliko kapi vrhunskog istarskog ekstra djevičanskog maslinova ulja.

Ovo morsko blago koje se izlovljava u proljeće, kada temperatura mora pređe 14°C, među kuharima je vrlo omiljeno jer se može spravljati na bezbroj načina. Njezino crnilo zaštitni je simbol mnogih jela, pa čak i kruha, a može se pripremiti i sa šparogama, drugom namirnicom-vladaricom Istre u proljetnim danima. Divlja šparoga, ljekovita samonikla biljka gorkastog okusa, pravi je izvor vitamina i antioksidansa, a osim što blagotvorno djeluje na zdravlje, izvanredna je namirnica koja svakom jelu daje posebnu notu i pravi dašak autentičnosti teritorija.

Vrijedni kuhari južne Istre pokazat će vam kako pripremati sipe i šparoge tijekom Gastronomskog proljeća kada će birani restorani, konobe pa i pizzerije na području Pule, Fažane, Vodnjana i Ližnjana ponuditi promotivne cijene za dva i tri slijeda na bazi ovih vrijednih namirnica. I zato - uputite se prema jugu Istre i okusite nove proljetne gastronomske užitke!

pulainfo.hr