Čupavci: Recept za omiljene kocke s čokoladom i kokosom

recept, čupavci

SASTOJCI ZA BISKVIT

-6 jaja
-6 velikih žlica brašna (dupkom punih)
-4 velike žlice šećera
-1.5 dcl ulja
-pola praška za pecivo

SASTOJCI ZA GLAZURU

-30 dag tamne čokolade
-4 dcl mlijeka
-4 dcl slatkog vrhnja

DODATNI SASTOJCI

kokos

PRIPREMA BISKVITA ZA ČUPAVCE

1. Pažljivo odvojite žutanjke od bjelanjaka. Pazite da pritom ne razlijete žutanjak po bjelanjcima jer ih onda nećete moći istući u snijeg.

2. Mikserom povežite žutanjke i šećer. Miksajte 2-3 minute ili dok smjesa ne postane svijetlo žuta i kristali šećera slabo se primjećuju na površini. Tada polako počnite dodavati ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.

3. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Ako ćete za to koristiti metlice s kojima ste miksali žutanjke i šećer, obavezno ih prije operite jer na njima ne smiju biti ostaci žutanjaka koji bi spriječili bjelanjke da se povežu u snijeg.

4. Naizmjence u žutanjke dodajte malo brašna i snijega pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i snijeg.

5. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Veliki pravokutni ili kockasti lim za pečenje dobro namažite maslacem, uljem ili svinjskom mašću, zatim temeljito pospite krušnim mrvicama i naposljetku ulijte smjesu.

6. Kolač pecite oko 30 minuta. Znat ćete da je gotov kada po vrhu poprimi lijepu zlatno žutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.

PRIPREMA GLAZURE ZA ČUPAVCE

Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju zdjelu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.

PRIPREMA ČUPAVACA

Glazura i biskvit moraju se potpuno ohladiti prije završne faze. Razrežite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na vilicu ili primite kuhinjskom pincetom pa zamočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit.

SAVJET PLUS:

Ako vam ostane glazure, zgusnite je ostacima kokosa i biskvita, a možete unutra dodati i mljevene kekse ili pak mljevene orašaste plodove poput oraha ili lješnjaka. Što god vam padne na pamet ubacujte u smjesu dok ne postane dovoljno gusta da je možete oblikovati u male kuglice. Tada je prvo ostavite u frižideru na sat vremena, a zatim krenite na oblikovanje. Kada su kuglice gotove, možete ih uvaljati u kakao ili se opet poslužiti kokosom.

Dobar tek!

Izvor: zadovoljna.hr