Čokoladna salama

Čokoladna salama, kolač, recept
Sastojci

Za čokoladnu masu:
150 gr maslaca
100 gr šećera u prahu
1 jaje
150 gr ćokolade za kuhanje (40% kakao)
1 velika žlica ruma

Ostalo:
50 gr keksa sa puterom
50 gr pečenih oraha i lješnjaka (mješano)
50 gr žele bombona
100 gr suhoh ili kandiranog voća

Za oblaganje:
oko 30 gr čokolade u prahu

Priprema

Ispecite orahe i lješnjake i još vruće stavite u krpu, istrljajte ih da im što više otpadnu ljuske, a kad se ohlade isjecite ih nožem.

Ako vam je voće previše suho namočite ga u vruću vodu 10 minuta, a zatim dobro ocjedite i isjecite na sitne komade. Od suhog voća možete staviti grožđe, šljive, kajsije, brusnice...

Keks isjecite nožem na komade od 0.5-1 cm i sa svim mrvicama koje nastanu pri sjeckanju kasnije dodajte u čokoladnu masu. Žele bombone isjecite kao i suho voće.

U posudu za kuhanje na pari stavite 70 gr omekšanog maslaca, 100 gr šećera u prahu i jedno jaje pa počnite miješati žicom da se sve lijepo sjedini. Kada je smjesa pri kraju, ubacite 150 grama predhodno otopljene čokolade i nastavite mješati još par minuta.

Kad se krem kuhan na pari ohladio dodajte joj 80 gr predhodno pjenasto izrađenog maslaca i sve zajedno dobro izmješajte.

U tu masu dodajte jednužlicu ruma i sve nasjeckane suhe sastojke. Dobro izmešajte i stavite na prijanjajuću foliju i oblikujte salamu, čvrsto joj vežite krajeve i stavite u hladnjak.

Kad se salama dovoljno ohladi izvadite je iz folije i pospite čokoladom u prahu.