FOTO  Četiri slasne ideje za uživanje u sočnim jagodama

jagode, kombinacije, desert

Neodoljivo mirisna, lijepa i sočna, jagoda je mnogima na vrhu popisa najdražeg voća. Uz božanstven okus veseli nas i činjenica da je dobar izvor vitamina C, kalija i kalcija te da je bije glas niskokaloričnog voća bogatog mikronutrijentima, a siromašnog šećerom.

Kako biste maksimalno uživali u sočnosti i okusu, jagode jedite svježe i ne pretjerujte s dodacima. Odlično se slažu s laganim kremama na bazi slatkog vrhnja, jaja ili sira, ali i s namirnicama osvježavajućeg, oštrijeg ili kiselkastog okusa.

Prve su se jagode već pojavile na tržnicama, a one domaće, najsočnije, kojima se posebno veselimo, tek slijede. Ukratko, pravo je vrijeme da proučite provjerene ideje za uživanje u ovom voću.

1. Mascarpone i jagode

Tradicionalni talijanski krem sir dobro promiješajte s malo soka od naranče, tučenog vrhnja i vanilin šećera pa servirajte s jagodama u čaši. Za dodatnu dimenziju okusa, prelijte s malo koncentriranog balzamskog octa (kreme).

2. Jagode, pinjoli i med

Ako ste u potrazi za novim načinima uživanja u jagodama, ovo je kombinacija za vas. Tradicionalni marokanski desert od samo tri sastojka - jagoda, pinjola i meda - ne može biti jednostavniji. Samo pomiješajte i uživajte.

3. Salata od rikole i jagoda

Sočne jagode odlično se slažu s oštrim i gorkastim okusom rikole. Pomiješajte ih i dodajte kratko prepržene orahe, po mogućnosti pekanske. Salatu aromatizirajte mješavinom maslinova ulja, balzamskog octa i meda te prstohvatom mljevenog cimeta i papra.

Beze kore, jagode i šlag

Spoj jagoda i šlaga još je bolji s beze korama. Za puniji okus beze torte, poznate i kao pavlova, tučenom vrhnju dodajte malo vanilin šećera i sjemenke vanilije te ga u slojevima kombinirajte s korama i jagodama. Od istih sastojaka, samo s beze korom u komadićima, napravite tradicionalni 'neuredni' engleski desert u čaši Eton Mess. Dio jagoda izmiksajte u blenderu, pomiješajte sa šlagom i komadićima kora u čaši, a dio jagoda nasjeckajte i stavite na vrh.

Izvor: tportal.hr