Brzinski trik koji pokazuje je li piletina opasna za jelo

pileća prsa, slana jela, slani recepti, piletina, pečena piletina, zdravlje
Bez obzira na kulinarske trendove krvava piletina nikada neće biti „in". Razlog tome je što nedovoljno kuhana ili pečena postaje opasna po zdravlje. Ako se dovoljno termički ne obradi u mesu ostaju patogene bakterije. Do zaraze salmonelom dolazi nakon što pojedemo zagađenu hranu. Najopasnije namirnice su sirova jaja, sirovo meso (naročito perad), kao i kolači.

Kako biste bili sigurni od zaraze, osim pomnog pranja daske, noža i posuđa koje je bilo u doticaju sa sirovim mesom, potrebno je osigurati i dovoljnu termičku obradu piletine.

Osim toga, zamrznutu piletinu se ne preporučuje odmrzavati u mikrovalnoj pećnici jer se tako povećava rizik od bakterija. Sigurnije joj je da ti vremena preko noći u hladnjaku te je ispeći isti dan.

Na 74 stupnjeva Celzijusa meso je sigurno za posluživanje. Umjesto da je prekuhamo ili prepečemo „za svaki slučaj" jer će tako izgubiti okus, bolje je provjeriti temperaturu kuhinjskim termometrom. Provjerite je na dijelovima mesa kao što su prsa ili zabatak tako da ne dođete do kosti. Nemate li termometar meso možete i zarezati. Ako su sokovi čisti i prozirni meso je gotovo, ali ako je roskasto bolje je nastaviti s pečenjem.

punkufer.hr