Brzi programi pranja rublja i nisu tako isplativi

perilica, čistoća, svježina, perilica rublja , stvari, pranje, oprati rublje, pranje, pranje u perilici, pranje rublja, ekonomični program, uštede, perilica, rublje, pranje u perilici

Brzi programi pranja rublja možda i nisu tako "zeleni" ni financijski isplativi kako se ranije vjerovalo, smatra britanska nevladina udruga "Which?" Njezini zaposlenici proveli su pokus na 10 perilica rublja te ustanovili da je prosječan trošak standardnog programa pranja rublja iznosio oko 40 KM , a brzi program pranja oko 20 KM, piše BBC.

No predstavnici tvrtke Which? kažu da slabiji ciklus pranja, ispiranja i centrifugiranja rublja obično završe tako da korisnici nerijetko trebaju dodatno pranje rublja ili moraju dulje koristiti sušilice.

Which? smatra da korištenje kraćih programa pranja ne štedi nužno ni novce ni energiju. "S obzirom na to da se za vrijeme brzog programa pranja rublja ono ne opere dovoljno temeljito kao za vrijeme punoga ciklusa pranja, rublju će trebati više vremena za sušenje", pokazao je pokus.

"Rublje će se sušiti dulje za što će vam trebati više električne energije, što znači da će vas čitav proces stajati puno više", objasnio je Which? "Kratki programi prikladni su jedino za rublje bez tvrdokornih mrlja ili snažnih neugodnih mirisa, poput košulje koju ste odjenuli samo na nekoliko sati", stoji u objašnjenju, javlja Hina.

U anketi provedenoj među 1199 vlasnika perilica rublja, Which? je ustanovio da ih čak 55 posto često koristi brzi program pranja. No, tvrtka iznosi i podatak po kojemu se sve više vlasnika perilica rublja odlučuje za dulji i temeljitiji program pranja rublja. Godine 2011. prosječno trajanje standardnog ciklusa pranja rublja iznosilo je manje od dva i pol sata, no po podatku iz 2018. ono je produljeno na više od tri sata, javlja Hina.

Which? objašnjava da proizvođači perilica rublja "snižavaju temperature kako bi smanjili potrošnju električne energije, no produljuju trajanje ciklusa pranja kako bi se postigli jednaki rezultati."