Afrička juha od kikirikija

afrička juha od kikirikija, slani recepti, juha
Ukusna kremasta juha od kikirikija, poznata i kao afrička juha od kikirikija, jelo je koje se baš ne spominje često kod nas.

Priprema uopće nije komplicirana, a namirnice su lako dostupne. Ova juha također jako lijepo podnosi ljutinu, pa tko voli slobodno ubacite ekstra ljutog umaka.

Kikiriki usprkos čestoj zabludi nije orašasti plod već povrće iz porodice mahunarki. Bogat je proteinima, vlaknima, cinkom, željezom i vitaminima E i K.

Nerijetko ćete u receptima za ovu juhu naći da se kikiriki kombinira s krumpirom, mrkvom, tikvicama, bundevom ili batatom.

Ja sam se odlučila za batat ili slatki krumpir koji posljednjih godina postaje sve popularniji i kod nas pa se i na našim tržnicama može pronaći od domaćih uzgajivača, a u trgovinama je dostupan čitave godine.

Bogat je vitaminom A, vitaminima B skupine, C, D i E, a dobar je izvor vlakana, folne kiseline, beta-karotena, biotina, kalija, fosfora, mangana i bakra.

Sadrži mnogo škroba i vrlo malo masti. Idealno će poslužiti da osim okusom ovoj juhi da i potrebnu gustoću. Također, htjela sam da mi juha bude bogata raznim teksturama vodeći se konceptom Buddha bowls - trend u kulinarstvu koji traje već nekoliko godina, a posebno je popularan na društvenim mrežama. Sastoji se od toga da u jednu zdjelu kombinirate puno zdrave i ukusne hrane koja može, a i ne mora biti obrađena različitim termičkim obradama. Može sadržavati juhu, ali nije nužno. Nema baš striktnog pravila.

Šareno i ukusno. Poželjno je voditi računa da bude dobro nutricionistički izbalansirano.
Kao što možete odmah vidjeti ja sam u svoju juhu dodala svašta, a sve sam to na brzinu pripremila dok se juha krčkala. Sveukupno sam potrošila manje od pola sata, a dobila sam punu zdjelicu ukusne i oku ugodne, šarene hrane.
Buddha bowl - krem juha od kikirikija
Foto: Mare

Sastojci za 4 zdjelice:

400 g batata,
150 g maslaca od kikirikija (bez dodanog šećera),
1 žlica kokosovog ulja,
1 luk,
4 režnja češnjaka,
1 žlica paste od rajčice (koncentrat),
2 žličice kumina,
1 žličica čilija u prahu (mljevena ljuta paprika),
1 žlica soli,
1.5 l povrtnog temeljca.

Priprema:

U velikoj posudi za kuhanje zagrijte ulje i dodajte sjeckani luk i češnjak te pirjajte oko 5 minuta.
Dodajte kumin, čili, sol, koncentrat rajčice, batat i maslac od kikirikija. Kratko promiješajte.
Ulijte temeljac i miješajte dok se koncentrat rajčice i maslac od kikirikija lijepo otope. Pokrijte posudu do vrenja i zatim smanjite toplinu i kuhajte još oko 10 minuta dok se ne skuha batat.
Upotrijebite štapni mikser ili stavite sve u blender da dobijete glatku teksturu juhe. Okusite i začinite dodatno solju ili ljutim umakom po želji.
Poslužite toplo s rižinim rezancima, pečenim gljivama na žaru, svježom mrkvom, rotkvicom, mahunama na pari i kiselicom ili želite li jednostavniju varijantu, samo s rižom i sjeckanim kikirikijem.

Dobar tek!