A što s ubrusom? Bonton za svadbe, restorane i važne večere

hrana, restoran, bonton, Facebook, restoran, napad
Na službenoj ili svečanoj večeri, u finom restoranu ili u gostima, poznavanje pravila lijepog ponašanja može uvelike pomoći da uživate u jelu, a ne da neprestano razmišljate gdje treba ostaviti ubrus ili kojim nožem premazati kruh maslacem.

Restorantski bonton nalaže da ne smijete prekrižiti noge ispod stola, ali morate li to učiniti, radije prekrižite gležnjeve, nego da prebacujete nogu preko noge.

 U nekim restoranima konobari će vam staviti ubrus na krilo, kao i odmaknuti stolac da možete sjesti. Male ubruse valja potpuno raširiti i staviti preko nogu, a veće je dovoljno otklopiti. Nakon što ručak završi, preklopite ubrus i stavite ga lijevo od tanjura tako da vrhom gleda prema sredini stola.

Ubrusom nemojte žustro brisati usta nego lagano tapkajte, a to učinite i svaki put prije negoli prinesete čašu ustima, kako je ne biste uprljali. Trenutak u kojem domaćin raširi ubrus i krene s jelom znak je da i ostali mogu početi. Ustajete li od stola, ubrus ostavite na stolcu.

Dočeka li vas gomila pribora na stolu, započnite s onim koji je najdalje od tanjura pa krenite prema unutra. Ako na stol stiže predjelo s tanjurom i nožem za mazanje koji je samo vaš, u tom slučaju koristite taj nož.

Počnite jesti tek kad su svi posluženi ili kad domaćin da znak. Hranu začinite tek nakon što je kušate. Ako je na stolu posudica sa solju bez žličice, uzmite čist nož i na oštricu stavite malo soli pa pospite jelo.

Nož se drži u desnoj ruci tako da kažiprst bude naslonjen na gornji dio oštrice, a vilica u lijevoj. Pribor neka bude udaljen oko pet centimetara iznad stola. Žlicu za juhu "odmorite" na plitkom tanjuru ispod dubokog, a kad završite s jelom ostavite je na desnoj strani dubokog tanjura.

U pravilu se čaše nalaze desno od tanjura, a različiti umaci, kruh, salate, prilozi i manje posudice stoje na lijevoj strani. To je dobro znati kako se ne biste uhvatili da pijete tuđu vodu ili jedete susjedov kruh.

Želite li narezati svu hranu u tanjuru na komadiće, tako da se ne morate mučiti kasnije, nemojte to napraviti. Prema bontonu hrana se reže zalogaj po zalogaj. Ostane li juhe, nemojte žlicom strugati po tanjuru nego ga lagano nagnite od sebe i zagrabite.

Laktovi ne smiju biti na stolu. Kad držite pribor, neka zglobovi budu na stolu, a ako su vam ruke "prazne", odmorite ih na krilu.

Dobijete li tanjurić s maslacem za predjelo, na njega odložite kruh. Nalaze li se posudice sa solju i paprom u istom stalku, začinite hranu tako da uzmete cijeli stalak, a ne npr. samo sol, ako vam jelo nije dovoljno slano.

punkufer.hr