7 namirnica koje biste trebali izbjegavati jesti tijekom hladnijih mjeseci

Zdrava hrana
Što prođe više vremena između branja proizvoda i njegove konzumacije, to plod ima manje hranjivih tvari, kaže Elizabeth Somer, autorica knjige Eat Your Way to Happiness. Upravo zato prehranu bismo trebali temeljiti na svježim namirnicama iz okoliša, a izbjegavati onu koja nije "u sezoni".

1. Šparoge

Šparoge se mogu naći u trgovinama gotovo cijele godine, ali su najbolje u proljeće kad su vrhovi tvrdi i ukusni. Zimske šparoge dolaze iz zemalja Latinske Amerike te su vrlo 'drvenaste' i bez okusa.

Umjesto toga odaberite:
Prokulice pripadaju porodici krstašica, prepune su vitamina C koje jačaju imunitet te vitamina K koje osnažuju kosti. Najbolje ih je sljubiti s domaćom slaninom.

2. Breskve

Ljeto je glavna sezona breskvama, koje su tada najsočnije i najslađe. Nakon kolovoza teško ih je naći u trgovinama. Ako vas s polica trgovina ipak dočeka ovo "dlakavo" voće, vjerojatno je tu došlo iz Južne Amerike.

Umjesto toga odaberite:

Citrusno voće poput naranči, koje je prepuno slatko-kiselog soka te drugih vitamina i minerala što čuvaju organizam od sezonskih prehlada i gripa.

3. Svježi grašak

Slatko i podatno zrnje graška proljetna je poslastica, koje se smatra jednom od najčišćih povrtnih plodova na tržištu. Ako na grašak naiđete tijekom zimskih mjeseci, plodovi će biti brašnasti i s malo okusa.

Umjesto toga odaberite:
Smrznuti grašak iz škrinje, koji je ubran u jeku sezone, te ima okus najbliži "pravoj" stvari.

4. Klip kukuruza 

Jesti kuhani ili pečeni kukuruz bolje je od grickanja čipsa. No svježi klipovi u zimskim mjesecima daleko su od onih ljetnih plodova prepunih slatkog i mekanog zrnja.

Umjesto toga odaberite:

Smrznuti proizvodi, poput kukuruza šećerca predstavljaju zdraviju alternativu svježim namirnicama. U zimskim mjesecima ne možete grickati klip, ali ćete konzumacijom zrnja i dalje dobiti važne izvore luteina.

5. Jagode

Nađite li na jagode tijekom zime, riječ je o proizvodu koji je pola ljeta i cijelu jesen stajalo u nekoj hladnjači. Takve bobice nemaju okus i miris jagoda, a i hranjive su tvari nestale tijekom dugotrajnog skladištenja.

Umjesto toga odaberite:

Smrznuto šumsko voće ubrano je tijekom njihove najveće sočnosti, a odlično se kombinira u pripremi pečenih slastica poput pita i savijača.

6. Rajčice
Krajem ljeta rajčice pružaju maksimalni okus, sočnost i aromu. No ako su nakon toga stajale više mjeseci u hladnjači, budite uvjereni da su plodovi izgubili svoju svježinu i okus te količinu likopena.

Umjesto toga odaberite: 

Svježe je uvijek najbolje, no u zimskim mjesecima za pripremu juha, variva i umaka poslužit će i konzervirani pelati te pasirana rajčica. Ako imate mogućnost, odaberite staklenke s organski uzgojenim plodovima i bez konzervansa.

7. Borovnice
Ne samo da su borovnice iznimno skupe u zimskim mjesecima već u njima manjka količina vitamina C te su podložne češćem truljenju.

Umjesto toga odaberite:
Smrznute su borovnice zdrave kao one svježe, a sadrže gotovo istu količinu antioksidanata.

punkufer.hr