5 najčudnijih svadbenih običaja

muškarci, svadba, stres, svadba, bjeg, ostavljanje, mladoženja, mlada, svatovi, vjenčanja, običaji, skandal, svatovi, mlada
Sve su to balkanki svadbeni običaji. I ako ste mislili da su to čudni običaji, treba samo malo da proširite vidike i shvatit ćete da smo među normalnijim svjetskim narodima. Kako?

Sparta

Ne pričamo o najdražem filmu vaših muževa, već o spartanskom svadbenom običaju. Kako se vi spremate za vjenčanje? Vjerujemo da ste zakazale i manikuru, pedikuru, frizuru, haljinu, cipele, kao i da 50 posto vas živi na dijeti da se "dotjera za svadbu". U Sparti je bilo sasvim drugačije. Za početak, mladama bi obrijali glavu. Outfit? Muška odeća. Onda, nakon djevojačke večeri, mlade bi spavale same u mraku čekajući da ih mladoženja ukrade. Nakon što bi, hm, konzumirale brak, mladoženja bi "srećnicu" vratio njenim roditeljima i to bi bilo to.

Nekada bi prošle godine prije nego što se mladenci vide na dnevnom svjetlu.
Zašto? Jer, kao što znate, Spartanci su živeli u vojsci, izolirani od žena i prakticirali su homoseksualnu ljubav. Muškom odjećom i obrijanom glavom se tim mladićima olakšavao prelazak u heteroseksualnost.

Osim toga, prosječna dob za brak je 25 godina. Vojnici su imali zakonsku obvezu da žive u vojarni do tridesetih godina, koje su spriječile zajednički život mladenaca.

Jugozapadna Kina

Svadbene suze su normalna stvar. Suza suzu stiže. Ipak, u kineskoj provinciji Sičuan, plakanje je obavezno. Mlade počinju plakati mjesec dana prije svadbe svakodnevno. Moraju dplakati barem sat vremena. Deset dana prije svadbe pridruži se i nevjestina majka, a onda se uključuju i sve žene u porodici. Običaj se zove Zuo Tang i verujemo da nije smišljen da usreći mladoženju.

Francuska

Ako i vi kao i većina svijeta Francuske običaje vidite kao gomilu šampanjca, sira, foa gra i čokolade, u redu. Ali ima tu još. Imali su najgadnije običaje svih vremena. Ideja je sljedeća. Kada mlada i mladoženja pokušavaju otići sa proslave, mladi gosti ih zadržavaju. Kada napokon uspiju pobjeći, gosti ostaju da počiste i sve ostatke hrane i alkohola sipaju u NOĆNU POSUDU (da, ono u šta se piškilo i kakilo u starim vremenima). Taj slasni obrok nose mladoj i mladoženji i tjeraju ih da sve pojedu dok se već spremaju da konzumiraju brak. Ideja običaja, koji se inače zove "Le soupe" je da srećnim golupčićima da gorivo za razmnožavanje. Mljac!

Nema svadbe bez metle

Do 1753. godine, Englezi nisu zahtijevali službenu ceremoniju i dokumenta za vjenčanje. Bilo je dovoljno da se bar nekako predstavite. Imajući u vidu da siromasi nisu imali mnogo prava na individualnost, predstavljao ih je njihov alat. Tako je čistačica za udaju morala da ponese metlu, a njen stolar drvo i čekić, da bi pokazali tko su i što su. Onda bi im neko malo pričao o ljubavi i upisao "Čistačica Džoen i stolar Džo su doneli alate koji dokazuju ko su i šta su, obećali su se jedno drugom i sada su u braku. Vozdra".

Bugari: Pobjednici

Uvijek možeš računati na jednog člana porodice da te potpuno izblamira na venčanju.Ipak, Bugari nemaju problem sa tim, već se unaprijed dogovore tko ćea preuzeti ulogu dežurnog blama. Jednog muškarca bi zamolili da glumi "strašnika". Taj muškarac bi morao da zauglji lice, da se nenormalno obuče i skakuće po recepciji. Onda bi nakon cijelog tog blama bacao sušene fekalije na goste, dok bi se mlada pravila da ga ne vidi. Ideja iza običaja jeste da se otjera zlo oko.

Sada vam vaši običaju djeluju super, zar ne?

blog.nasasvadba.rs