5 najčešćih otpadaka iz kuhinje koje nikako ne biste trebali bacati

češnjak, limun, napitak, med, korisni savjeti, kuhinjski otpad, limun, zdravlje, đumbir, limun, češnjak, med, limun, limunov sok, limunova ulja, limunska i vinska kiselina, sok od limuna, imunitet, slabljenje imuniteta, podiže imunitet
Kora, stabljike i listovi brojnih namirnica naime nikako ne spadaju u otpadke jer sadrže zdravije sastojke od samog ploda. Otkrivamo 5 otpadaka koje nikako ne biste trebali bacati

1. Korica limuna

Korica domaćeg neprskanog limuna izvor je antioksidansa, točnije njezina bijela opna ili kožica koja okružuje plod. Ona obiluje falvonoidima koji normaliziraju razinu kolesterola, a vrlo su učinkoviti i kao prirodni čistači organizma. Koricu limuna naribajte i prelijte vodom, ostavite da odstoji par minuta i potom iscijedite malo limunova soka. Za čišćenje tijela preporuča se piti tijekom tjedan dana svako jutro natašte.

2. Kora luka i češnjaka

Brojne vladarice masjtorija u kuhinji priznat će da najčešće korišteno povrće u gotovo svim jelima čiste od kore ne znajući za njene blagodati. Naime tanka ljuska koja štiti plod češnjaka i luka obiluje kvercetinom, biljnim flavonoidom koji ima snažaa antioksidativan i protuupalan učinak na organizam. Najbolji način za iskoristiti sve blagodati kore je da je kuhate u juhama i varivima, prije serviranja jednostavno koru uklonite iz jela.
"Tanka ljuska koja štiti plod češnjaka i luka obiluje kvercetinom, biljnim flavonoidom koji ima snažan antioksidativan i protuupalan učinak na organizam"

3. Listići celera

Jedna od najzdravijih povrtnica u svojim listovima naime krije pravu riznica zdravlja, naime listovi celera sadrže obilje vitamina C i do pet puta veću količinu kalcija i magnezija negoli sama stabljika. Listove možete kuhati u juhama, varivima, dodati ih u salate i umake.

4. Kora kivija

Nimalo primamljiva ali zdravija čak i od samog sočnog sadržaja, kora kivija se preporuča konzumirati. Ona naime sadrži do tri puta više antioksidansa od pulpe, te antialergijska svojstva. S obzirom da dlakava površina nimalo ne mami na konzumaciju najbolje je dodati u guste sokove od voća i povrća.

5. Stabljika brokule

Tvrda i kvrgava stabljika brokule obično završi odbačena što je velika greška jer obiluje vlaknima. Stoga kod pripreme brokule u vodu prvo stavite narezanu stabljiku, pustite da prokuha i dodajte ostatak brokule. Osim toga kako je svježe i najzdravije stabljiku naribajte ili narežite na tanke kolutiće i ubacite u sendvić ili salatu, malo limuna i maslinovog ulja neutralizirat će papren okus.

Savjet: Korištenje kore luka, češnjaka, kivija limuna preporuča se jedino u slučaju kada namirnica sadrži etiketu eko.

zadovoljna.hr