Za 'zločeste' tate koji vole pivo: Pjenušavi Krampus

krampus pivo, krampus, Sveti Nikola, pivo
... kojeg u nekim krajevima, u koje spadaju i ovi naši, zovu Krampus. Kako blagdan svetog Nikole označava i uvod u božićno razdoblje, tako su mu posvećeni i mnogi pivski specijali. Ni Krampus nije ostao kratkih rukava.

Što se tiče svetog Nikole, iako vjerojatno još ima onih kojima će to izgledati čudno da ovaj dobri svetac, poznat doduše i kao zaštitnik putnika i pomoraca, ali ponajprije kao velikodušni darivatelj djece ima neke veze s pivom, ali on je i jedan od zaštitnika pivara, a njemu u čast kuha se pivo Samichlaus, znameniti blagdanski specijal, koji je sa svojih 14 posto alkohola nekada slovio kao najjače pivo na svijetu. 

Zašto je baš Nikola izabran za sveca na čiji će se blagdan kuhati ovaj specijalitet? Zapravo je to posve logično. Naime, specijalna piva u pravilu se kuhaju prigodno, o praznicima, pa se čitava ta pivska kategorija i zove blagdanskim pivima. Posebno su pak česta božićno-novogodišnja, odnosno zimska piva, koja se kuhaju od zlatnih, srednjevjekovnih vremena samostanskog piva, kada su fratri naročitu pozornost posvećivali onom što će skuhati za radosne dane iščekivanja Isusova rođenja. Sveti Nikola je zapravo idealan, jer se slavi na početku prosinca, dakle upravo u vrijeme kada počinje (podugačka) sezona blagdanskog darivanja.

I samo još riječ za one koji eventualno ne znaju da nebo vrvi od pivskih zaštitnika, pa kome se da neka baci oko na članak Netko to odgore gleda sve, a ako misli da je time garant iscrpljen popis pivskih patrona, neka se razuvjeri člankom Pilo jednom, gdje ih je još sva sila.

Kako rekosmo, svetom je Nikoli posvećeno svjetski poznato pivo Samichlaus, koje se nekad kuhalo u Švicarskoj (pivovara Hürlimann iz Züricha) a danas u Austriji (pivovara Eggenberg iz Vochsdorfa), ali i čitav niz drugih piva lokalnog ili regionalnog karaktera. međutim, ni Krampus nije zaboravljen. Valja reći da Krampusa poznaje samo nekoliko naroda središnje Europe, pa se tako izvan Njemačke, Austrije, Mađarske, Italije, Slovenije i Hrvatske to ime uglavnom i ne pojavljuje. U Češkoj, a i nekim drugim zemljama to je naprosto „čert" dakle vrag, no posvuda mu je uloga ista - dok dobri biskup iz Mire dobru djecu nagrađuje slatkišima, Krampus zločestu djecu plaši svojom grdom pojavom, rogovima, kopitima, repom i dugačkim crvenim jezikom, te zveckajući lancima dijeli šibe.

Proteklih godina predstavili smo nekoliko krampusovih piva, a danas nastavljamo s još četiri - Krampus Winter Ale iz pivovare Greenbush Brewing Company, pa Beach Haus Brewery Krampus Spiced Ale, pa Krampus Ale iz pivovare Haring st. Brewery, Brooklyn, New York i Krampus Holiday Ale iz ivovare Paranormal Brewing.