Za ljubitelje dobrog vina otvorena vrata 79 vinskih podruma

vina, Hercegovina, bernard kozina, vino, Udruge istarskih vinara i vinogradara Vinistra, vinoljupci, TZ Istarske županije, crno vino, vitkost, masne stanice, crno vino, pomažu u mršavljenju, mršavljenje, antioksidans, antioksidansi, vino, čaše za vino, izbor, vino, otvaranje boce, vino, Ohladiti, eksperiment
U organizaciji Turističke zajednice Istarske županije, županijskog Odjela za turizam i Udruge istarskih vinara i vinogradara Vinistra, ovogodišnji je Dan vina nešto skromniji nego lanjski: uključeno je dvadesetak vinarija manje nego lani, a izostalo je i uobičajeno svečano otvorenje manifestacije, u znak solidarnosti sa stradalima u katastrofalnim poplavama, za koje se u svakoj od uključenih vinarija jučer prikupljala i novčana pomoć.

Upoznavanje s lanjskim i prijašnjim berbama

Poklopilo se da je jučerašnji Dan vina ujedno i dan izbora za Europski parlament, što je također vjerojatno utjecalo na vremensku distribuciju posjeta vinarijama, koje je dio građana otišao pohoditi nakon izvršenja građanske dužnosti na biralištima. Brojke će se zbrajati nakon što se u TZ-u Istarske županije početkom tjedna zbroje pojedinačni izvještaji s terena, no tko se odvažio krenuti u nedjeljni obilazak vinarija nedvojbeno je bio obdaren privilegijom upoznavanja rezultata ne samo posljednje, nego čak nekoliko posljednjih vinskih sezona. Jer naime, izgleda da su ove godine u modi - odležana vina.

Među mnoštvom posjetitelja koji se na ulazu u vinariju Roxanich u Kosinožićima na Poreštini odlučuju što će od povećeg broja ponuđenih vina kušati, zamolili smo nekolicinu za izjave o prvim dojmovima i očekivanjima od ovogodišnjeg Wine daya u Istri. Damir Franković iz sela veli Golji kraj Labina došao je ovamo s povećim društvom s Labinštine i kaže: "Tu smo svako leto, obilazak počinjemo od našeg Gorana Baćca u Pićnu koji ima odličan muškat, a onda dolazimo kod Roxanicha jer tu imaju odlična crna odstajala vina. Dalje namjeravamo ići do Agrolagune u Poreč, a onda kod Cuja u Umag. Naravno, imamo u ekipi jednog koji ne pije jer vozi. Ovo je svakako jedan od ljepših dana u istarskoj turističkoj godini, i za domaće i za strance, jedino bismo ošpotali neke vinare koji su na današnji dan ostali zatvoreni".

Poraditi na inozemnom marketingu

Matjaž Zalar je u Kosinožiće došao iz Brtonigle, i vinarija Roxanich mu je također prva postaja na ovogodišnjem Wine Dayu. Poslije namjerava kod Armana pa kod Benvenutija i kod drugih vinara na Motovunštini. "Nemam neke vinske favorite jer želim kušati sve, ja se bavim time budući da sam sommelier. Ova manifestacija je jako dobra promocija istarskih vina, jedino bi trebalo malo bolje poraditi na inozemnom marketingu da više ljudi iz inozemstva dođe u obilazak istarskih konoba, jer se vani o tome manje zna, a istarska vina sa svojom top-kvalitetom svakako zaslužuju bolji tretman", smatra Zalar.

glasistre.hr