YouTube kakvog ne poznajete – 10 zanimljivih činjenica

you tube, YouTube, YouTube, YouTube, YouTube, YouTube kanal, YouTube, kanal na YouTubeu, YouTube za Android, video youtube, YouTube kanali, you tube, zarada, you tube, video youtube, naplata, YouTube, YouTube kanal, hit na youtube, YouTube, kanal na YouTubeu, YouTube za Android, video youtube, you tube, video youtube, YouTube, YouTube kanali, YouTube kanal, hit na youtube, YouTube, kanal na YouTubeu
Iako ga vjerojatno koristite svakodnevno, o njemu ne znate ama baš ništa! Slatke mačkice (wink!), drogirana dječica i pop hitovi tek su vrh ledena brijega najvećeg sajta za dijeljenje i gledanje videa. YouTube je fascinantna megasajtčina, a evo što sve krije:

1. Zapanjujuće statistike
Kako u detalje možemo saznati na njihovim stranicama, na YouTubeu svaki dan se pogleda oko 100 milijuna videa, a 35 sati video materijala uplouda se svaku minutu u danu, svakog dana, svakog mjeseca, i tako već godinama. Zapravo, u dva mjeseca na YouTube se uplouda više video materijala nego li su tri najveće američke TV mreže snimile u 60 godina! Ne znamo točno, ali to je otprilike koliko će HTV, RTL i NOVA TV snimiti u... zapravo, budimo realni, oni nikada neće snimiti toliko robe - reprize Dadilje tu se ne računaju.
Naše sposobnosti zbrajanja i množenja opasno su izazvane sljedećim navodima:na omiljeni internetski televizor mjesečno navrati 490 milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta, te tu potroše 2,9 milijardi sati. Da, to je oko 325 tisuća godina, odnosno 6 sati na mjesec po glavi posjetitelja.

2. Besplatno gledanje filmova
Od prošle godine, YouTube omogućio je besplatno gledanje cjelovečernjih filmova. Iako tim potezom nisu u potpunosti ukinuli potrebu za torrent..., ups, videotekama, na YouTube Movies nalazi se pristojna kolekcija klasičnih, više ili manje poznatih, opskurnih... na stotine svakakvih filmova među kojima i pristojna kolekcija akcijskih i horor filmova. Za one koji gube dane pred turskim i indijskim sapunicama, YouTube Movies nudi pristojnu kolekciju Bollywoodskih uspješnica.

3. YouTube je propala Iskrica
Evo jednog iz kategorije Vjerovali ili ne... YouTube, projekt Chada Hurleya, Stevea Chena i Jaweda Karima (svi su zajedno radili u PayPalu i pokrenuli YT novcem od bonusa nakon prodaje eBayu) zapravo je trebao biti dating sajt, nešto poput Iskrice s dodatkom videa udvarača. 'Tune In Hook Up' iliti 'Ukluči se i povali' navodno je bio slogan nesuđenog 'internetskog provodadžijeTM'.
Dečki su ubrzo odustali od tog koncepta, valjda čim su se otrijeznili, i uskoro pokrenuli nešto što će vrlo brzo postati najveći svjetski sajt za dijeljenje videa. U tome im je uvelike pomogla inicijalna investicija Sequoia Capital investicijskog fonda u iznosu od 11,5 milijuna dolara.
Samo godinu i pol dana nakon što su osmislili YouTube, osnivači i investitori prodali su ga Googleu za 1,65 milijardi dolara.

4. Prvi YouTube video

Ni po čemu poseban (dapače), prvi video okačen na YouTube prikazuje osnivača Jaweda Karima u šetnji zoološkim vrtom u San Diegu. I njegov nemušt komentar slonove surle... čovjek bi više očekivao od budućeg miljardera.

5. Najgledanije na YouTubeu
Statistike najgledanijih videa stalno se mijenjaju, u ovom trenutku s oko 460 milijuna gledanja najgledaniji video svih vremena je 'Baby' mladca Justina Biebera, a kojih sto milja iza njega vuče se 'Bad Romance' Lady Gage. Na našu veliku žalost, 'Charlie bit my finger - again' tek je na petom mjestu. U nadi da ćemo video zapisima dječice vratiti značaj kojeg zaslužuju, niže postavljamo Čarlija i njegovog buraza.

6. Uvijek prvi pod cenzorskim škarama
Kada god neki diktator ili režim želi svoj narod uvjeriti u svoju istinu, obavezno mora iskopčati YouTube. Pa je tako pristup YouTubeu građanima Kine kontinuirano onemogućen još od kraja 2010. godine, a zbog videa kojime se vrijeđa osnivač turske republike Mustafa Kemal Ataturk pristupiti mu ne mogu niti građani Turske. Građani Irana također ne mogu uživati u najnovijim spotovima Justina Biebera.
Dok ovo pišemo, pristup YouTubeu onemogućen je građanima Libije kako ne bi mogli gledati video zapise demonstracija svojih sugrađana i brutalne reakcije vojske. S vremena na vrijeme, cenzorske škare cviknu vezu prema YouTubeu i u Maroku, Tajlandu, Pakistanu...

7. Prvi April!
Na 1. travnja 2008. godine svi linkove na naslovnici bili preusmjereni na vremešni i nevjerojatno iritantni hit Richa Astleya 'Never Gonna Give You Up'. Ako ne kužite foru ne znate za Rickrolling, a ako ne znate za Rickrolling želimo vas pozdraviti u ime 21. stoljeća i poželjeti srdačnu dobrodošlicu, špiljski čovječe.

Godinu dana kasnije, kompletan site je okrenut naglavačke, uz dobronamjernu sugestiju gledateljima da okrenu svoje monitore. Prošle godine sav video 'konvertiran' je u 'TEXTp' način prikaza, odnosno gomilu nepovezanih slova. Službena objava uvjeravala je pučanstvo da se radi o načinu da se smanje troškovi bandwidtha.

8. YouTube ličnosti
Njihova imena danas su planetarno poznata, oni gostiju u glazbenim spotovima, jutarnjim emisijama na kablovskim TV postajama, pa čak i epizodama South Parka. Oni su YouTube ličnosti!

Od najnovijeg, 'Golden Voice' Teda Williamsa, pa unatrag, sve tamo do dobrih starih dana Chocolate Raina, Garyja Brolsma bolje znanog kao Numa Numa guyja, crnog Ninje i lonelygirl15... mnogi su postajali poznati zahvaljujući YouTubeu. U još većem broju slučajeva, sve je ostalo na tome:bizarnoj epizodi zahvaljujući hiper-masovnom mediju koji nema ama baš nikakvih kriterija. O njima i sličnim YouTube zvijezdama već smo pisali i to ne jednom.

9. YouTube na društvenim mrežama
YouTube rastura i na društvenim mrežama:400 tweetova u minuti sadrži link na neki njihov video, a službeni YouTube profil ima 1,7 milijuna pratitelja, a na Facebooku, gdje se svaki dan pogleda oko 1,5 milijuna minuta YT videa, imaju čak 27 milijuna fanova.

10. Skrivena igra

YouTube skriva 'easter egg' malu Snake igricu koja se skriva na svakom videu. Kako bi ju aktivirali trebate otići na bilo koji video, pauzirati ga i na tipkovnici zajedno pritisnuti strelicu za gore i lijevo.
Igrica je pušiona i ovu foru eventualno možete iskoristiti kako bi impresionirali svoje n00b frendove, kao uostalom i bilo koju od desetak činjenica koju ste upravo saznali.

idesh.net