FOTO  Vuk s planine Kamešnice narodni guslar Mirko Crljen

mirko crljen

Kada grad Sinj preplavi masu svijeta šetajući tako po popločanim kamenim ulicama sretnem moga ratnoga prijatelja iz 4. gardijske brigade guslara i veliku legendu i Vuka s planine Kamešnice Mirka Crljena.

Počinjemo tako priču, a Mirko mi kazuje da je 28 godina uz svoje gusle i da je otpjevao razne događaje kao i našega prvoga predsjednika pokojnoga Franju Tuđmana kao i Sinjske junake i Alkare, a čak je i glumio u filmu Alka gdje glumi Turskoga vojnika izbjegloga iz Rame. Imao je naš Mirko dosta toga za kazivati pa tako spominje da je bio u spotu Ane Rucner .Obišao je tako cijelu Hrvatsku od Prevlake do Vukovara, čak i našima Hrvatima u Austriji je zaguslio, guslio je  i u Budinpešti.

Trenutno je član KUD Sinj s kojima nastupa i uveseljava staro i mlado. Eto tako mi rič po rič i polagano se spušta noć a što na kraju reći i kazati svi koji ste u mogućnosti dođite na 303. Sinjsku alku i pogledajte odore junaka Alkara kao i Alkarskih momaka i poslušajte našega narodnoga guslara Vuka s planine Kamešnice Mirka Crljena.

Tekst i foto:Ivica Lozina.