Vrane su inteligentnije od većine sisavaca

vrane, ljudi
...kognitivno zahtjevnih zadataka, po tome što znamo izrađivati i koristiti oruđa, kao i po svijesti o sebi samima i razumijevanju tuđih stanja uma; smatrali smo da životinje ne posjeduju te sposobnosti, da su one ključna razlika između nas i njih

Potom se krug inteligentnih bića malo proširio i obuhvatio još nekoliko vrsta sisavaca poput čimpanzi, dupina i pasa. Tek u posljednjih desetak godina znanstvenici su počeli otkrivati da inteligentnih stvorenja ima i u drugim životinjskim razredima, među pticama pa čak i među glavonošcima.

Štoviše, nova istraživanja pokazala su da su neke ptice iz porodice vrana, u koju spadaju i gavrani i svrake, inteligentnije od većine sisavaca.

Tako je, primjerice, otkriveno da svrake prepoznaju same sebe u ogledalima i da su svjesne da druga bića imaju um. U nekim studijama utvrđeno je da vrane na vrlo pametan način rješavaju problem viška hrane. Ono što ne mogu pojesti zakapaju u zemlju. No pritom znaju prepoznati kada čovjek ili neka druga životinja prate njihove aktivnosti pa će kasnije, kada svjedoka više ne bude, iskopati i premjestiti hranu. Jednostavno rečeno vrane znaju da mi znamo gdje su sakrile hranu pa će poduzeti sve da nas prevare i zametu trag. To znači da imaju razvijenu teoriju uma, sposobnost pripisivanja neopažljivih mentalnih stanja sebi i drugima te upotrebe tih stanja u objašnjavanju i predviđanju ponašanja. Ova sposobnost razvija se kod djece tek u trećoj i četvrtoj godini života.

Još jedna stvar koja fascinira jest to da vrane znaju trajno zapamtiti i prepoznati ljude koji su im nanijeli zlo. Nerijetko znaju još iz daleka uočiti moguće zle namjere pojedinih ljudi, a neke će čak preventivno napasti kako bi ih odvratile od nauma.

Vrane su također pokazale da znaju koristiti oruđe. Kroz brojne eksperimente utvrđeno je da će u svakoj novoj situaciji s kojom se ranije nisu susretale, odabrati upravo ono oruđe koje je najpraktičnije za obavljanje određenog posla. U gradovima često iz velike visine ispuštaju orahe na krovove kuća kako bi ih slomile, uglavnom na one ravne da se ne otkotrljaju predaleko. Ponekad će ih ispustiti i pred automobile na križanjima. Kada se upali crveno svjetlo i kolona stane, pokupit će oljušteni plod. Poznato je također da u eksperimentima znaju ubacivati kamenčiće u posude u kojima hrana pluta na vodi sve dok razina ne bude dovoljno visoka da je mogu dohvatiti kljunom. Pritom odlično razumiju odnos zapremina posuda i kamenčića.

No vrane iz Nove Kaledonije otišle su još korak dalje, one čak znaju oblikovati novo oruđe čime su se svrstale u malu elitnu skupinu najinteligentnijih bića na Zemlji zajedno s čimpanzama, orangutanima i ljudima.

Brojni znanstvenici vjeruju da su vrane i sisavci, mada su izvanjski gledano vrlo različiti, pod pritiskom okoliša, odnosno u borbi za opstanak i prirodnoj selekciji došli do istih evolucijskih rješenja - razvili su više kognitivne sposobnosti razmišljanja. Ovakva inteligencija još je jedan primjer tzv. konvergentne evolucije, procesa u kojem organizmi u dalekom srodstvu neovisno razvijaju slične sposobnosti.HMS