Voćkama prijeti biljna bolest čađava krastavost

vocnjak
... raznih bakterija koje im mogu donijeti, te kvalitetnim tretmanima treba zaštititi voćke prije i poslije padalina.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, rekao je da je ovo najosjetljiviji period godine kada su biljke najneotpornije i da treba strogo voditi računa o zaštiti voćaka.

- Rizik je najveći od 5. do 20. svibnja i tko u najkritičnijem periodu zaštiti voćnjake, tijekom berbe će imati kvalitetan rod - rekao je Dojčinović.

Istaknuo je da je zemlja suha i postoji potreba za malo vlage, ali će to nanijeti i velike troškove voćarima zbog ubrzanih i čestih tretmana zaštite.

- Voće je izloženo bakterijama čim je vlažan list, a visoke temperature. Što je list više vlažan, to je veća opasnost, suh list ne može imati bakterije. Zato se djeluje preventivno pred kišu blažim sredstvima, te kada se stabilizira vrijeme, onda se ponovo djeluje da bi se to zaliječilo - rekao je Dojčinović.

On kaže da preventivno djeluju na zaštiti voćaka, dok voćari koji nisu u mogućnosti da nabave sredstva za zaštitu zbog loše financijske situacije, prave problem drugim voćarima jer se radi o infekcijama koje se prenose putem vjetra i insekata.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da će zbog najavljenih obilnijih pljuskova do 6. svibnja doći do visokog stupnja opasnosti od infekcije voća biljnom bolešću čađava krastavost, te savjetuju voćarima da izvrše preventivnu zaštitu voćaka kvalitetnim fungicidima.

- Zbog dugotrajnijeg sušnog perioda u proteklom mjesecu, došlo je do nakupljanja infektivnog potencijala čađave krastavosti, pa se sa sljedećim padalinama očekuje ostvarivanje uvjeta za nastanak jakih infekcija ovom bolešću - rekli su u Ministarstvu.

Dodali su da će u ovom periodu doći do povećanja stupnja rizika od čađave krastavosti jabuke i kruške, te maline na lokalitetima gdje je došlo do početka faze cvjetanja.

Kada je u pitanju čađava krastavost, Dojčinović tvrdi da se ona pojavljuje na visokim temperaturama i velikoj vlažnosti, ali da je ona prevaziđena kvalitetnim tretmanima.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da će kiša dobro doći usjevima, te im je u ovom momentu neophodna.

- Za većinu poljoprivrednika koji nisu zaorali mineralna đubriva, neophodna je izvjesna količina padalina, počevši od današnjeg dana pa u nekoliko narednih, kako bi se đubrivo rastopilo i bilo pristupačno biljkama. Onaj tko je posadio kukuruz do 20. travnja, on je već ponikao i trenutno to lijepo izgleda - rekao je Marinković i dodao da bi se padalinama ustabilio porast biljaka i kasnije posijano niklo bi kvalitetnije.