Vjerodostojnost se procjenjuje po boji očiju i crtama lica

... Karel Kleisner i njegovi kolege s Karlovog sveučilišta u Češkoj.Rezultati istraživanja su objavljeni u srijedu u časopisu "Plos One", a prenosi ih Daily Science.

Istraživanje je pokušalo odgovoriti na pitanje: "Što utječe na to da neke ljude doživljavamo vjerodostojnima, a druge ne?"

Autori istraživanja su tražili od sudionika da ocjenjuju vjerodostojnost neke osobe na temelju boje očiju i oblika lica. Značajan broj ispitanika vjerodostojnijima je ocijenio osobe sa smeđim nego osobe s plavim očima, neovisno o tome je li se radilo o muškarcu ili o ženi. Muškarce zaobljenih lica s većim ustima i obrazima percipira se kao vjerodostojnije od onih koji imaju tanja usta i obraze, no oblik ženskog lica nije imao veliki utjecaj na procjenu vjerodostojnosti.

Da bi mogli ocijeniti što je važnije, boja očiju ili oblik lica, istraživači su proveli treći test u kojem su ispitanicima pokazali fotografije muških lica koja su se razlikovala samo u jednom - po boji očiju. Međutim, otkrili su da ljudi jednako vjeruju i osobama s plavim, ali i osobama sa smeđim očima.

- Zaključili smo da, iako se lica sa smeđim očima percipiraju vjerodostojnijim od lica s plavim očima, smeđa boja sama po sebi nije razlog povećane percepcije vjerodostojnosti, već to ima veze s crtama lica u kombinaciji sa smeđim očima - stoji u zaključku studije.