FOTO  Violinistici Katarini Kutnar obje nagrade na Natjecanju Ferdo Livadić

 Samoborska glazbena jesen, Ferdo Livadić

Pobjednica 15. izdanja Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić je Katarina Kutnar. Mlada violinistica oduševila je prosudbenu komisiju u sastavu Vladimir Kranjčević (dirigent), Tomislav Fačini (dirigent), Ivana Kocelj (muzikologinja), Branko Mihanović (oboist) i Srećko Bradić (skladatelj) svojim izvedbama djela Fauréa, Šipuša, Kreislera i Brahmsa.

"Ovogodišnje 15. međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić sa šest odličnih koncerata potvrdilo je visok renome koje je to natjecanje postiglo u proteklom vremenu. Unatoč raznolikoj paleti instrumenata i programa, ipak se izdvojio jedan koncert koji je udovoljio svim komponentama visokog umjetničkog dometa, kako u tehničkom tako i u interpretativnom smislu. Odnosi se to na violinisticu Katarinu Kutnar. Ona je u zanosu svog iznimnog muzičkog talenta sugestivne interpretacije i tehničke perfekcije postigla u sjajnoj suradnji s pijanisticom Katarinom Krpan izniman umjetnički doživljaj. To se jednako odnosi na skladbe Gabriela Fauréa i Fritza Kreislera, s posebnim akcentom na impresivnu izvedbu skladbe Berislava Šipuša Three Short Tales from Blind Forest, da bi čitav program bio okrunjen impresivnom izvedbom Brahmsove 3. sonate za violinu i klavir u d-molu, op. 108. Zbog toga će obje nagrade 15. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora i za najbolji umjetnički dojam i osobnost pripasti jednoglasnom odlukom prosudbene komisije Katarini Kutnar", obrazloženje je prosudbene komisije koje je na Večeri pobjednika u župnoj crkvi svete Anastazije obznanio umjetnički direktor Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić.

Katarini Kutnar pripale su tako obje nagrade. Nagrada Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost uključuje novčani bruto iznos od 15.000 kuna sponzora Erste bank, koncerte 2019. godine na Dubrovačkim ljetnim igrama, Festivalu sv. Marka, Osorskim glazbenim večerima te koncert u ciklusu Cantus Ansambla. Također, za pobjednicu natjecanja i Cantus Ansambl novu kompoziciju napisat će Davor Bobić, a bit će praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2019. godine.
Nagrada Hrvatskog društva skladatelja i Grada Samobora za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobitnici je donijelo još bruto iznos od 7.500 kuna. Pokrovitelji Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić su HDS, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture. Na svečanosti nagrade su pobjednici uručili predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor Jelena Vojvoda.

Na 15. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić u glavnu selekciju je ušlo šestero natjecatelja a, uz pobjednicu, to su bili pijanist Arsen Dalibaltayan, violinistica Marija Bašić, udaraljkaši FLAM-a Duo (Louis Camacho Montealegre i Francesco Mazzoleni), sopranistica Darija Auguštan te Trio MaSeiV (Ivan Andrijević, klarinet; Marko Biškup, klavir; Sebastian Tarbuk, fagot).
Večer pobjednika 43. Samoborske glazbene jeseni nastavljena je sjajnim nastupom prošlogodišnjeg dvostrukog pobjednika natjecanja Ferdo Livadić, najboljeg mladog glazbenika u Hrvatskoj za 2017. godinu, pijanista Ivana Vihora. Večeras je imao priliku uz Cantus Ansambl i dirigenta Berislava Šipuša praizvesti skladbu Spiritus ludens, quasi concertino za klavir i 10 instrumenata akademika Zorana Juranića, posebno pisanu za Samoborsku glazbenu jesen, odnosno pobjednika natjecanja Ferdo Livadić. Riječ je o djelu u tri povezana stavka, razigranoj skladbi motoričkog karaktera koja od latentne ritmičnosti ne odustaje ni u središnjem, polaganom dijelu.
Na repertoaru Večeri pobjednika bile su još 6. partita u e-molu , BWV830 Johanna Sebastiana Bacha, Estampes Claudea Debussyja, te Sarabanda i ciaccona iz opere Almira Georga Friedricha Händela i Franza Liszta.

Program 43. Samoborske glazbene jeseni nastavlja se u četvrtak prvim hrvatskim nastupom hvaljenog Ansambla Esperanza, lihtenštajnskog glazbenog sastava kojeg vodi Dražen Domjanić. Violinistice Chouchane Siranossian i Sara Domjanić svirat će Četiri godišnja doba Antonia Vivaldija i Astora Piazzolle u župnoj crkvi svete Anastazije s početkom u 20 sati.