Vinko Šarić prvi lažov Hercegovine

...održanoj u subotu uvečer na Blidinju, točnije u Hajdučkoj Republici Mijata Tomića, 80-godišnji Vinko Šarić iz Rakitna pomeo je svoju konkurenciju osvojivši tako peti put najzanimljiviju titulu u našoj zemlji. Pred 300-tinjak gostiju okupljenih u motelu "Hajdučke Vrleti", Vinko je ispričao jednu malu nezgodu iz svadbe prije 50 godina kojom ih je do suza nasmijao.
Drugo i treće mjesto također su osvojila dva već stara "lašca" iz Rakitna: prošlogodišnji pobjednik Stipe Vukoja te Vinkov sin Marinko Šarić koji je također na tron najboljeg lašca zasjeo prije dvije godine, potvrdivši time da od Šarića teško da će se naći bolji lažov.

Salve smijeha

I ove godine sudjelovati u natjecanju mogli su svi pošteni i čestiti ljubitelji istinite riječi, a jedan od uvjeta je da sudionik ne smije biti političar buduću da je riječ o manifestaciji na amaterskoj razini, a kako i samo znamo, naši političari su vrli profesionalci u laganju.
Za ovo zanimljivo natjecanje pročulo se i izvan granica naše zemlje, pa je manifestacija poprimila i međunarodni karakter. Prema riječima Marije Vukoja, vladarice Republike, ove godine su, među sedam natjecateljima bila i dvojica 'lažova' iz Hrvatske, jedan iz Dubrovnika i jedan iz Šibenika što je razumljivo budući da je Blidinje s vikendicama brojnih Dalmatinaca napola dalmatinsko.
I za njih je organizator, kao i za sve ostale goste, osigurao vrijedne nagrade. Nagrade su bile tipično hajdučke, a one najvrjednije otišle su u ruke prvonagrađenih. Vinko koji je sa svojom pričom izazvao salve smijeha među nazočnima osvojio je pehar, pršut i domaće vino od domaćina. Također, Stipe i Marinko su, osim burnim pljeskom, nagrađeni i peharom i domaćim vinom.
A za one za čije se laži pokazalo da stoje na klimavim nogama, osigurana je bogata tombola na kojoj su podijeljeni aranžmani za doček Nove godine i druge vrijedne nagrade. Uz zabavni program sa slavonskim tamburašima i poznatim širokobriješkim vicmaherom Franjom Vukojom, fešta je potrajala do ranih jutarnjih sati.

Uspjeh manifestacije

Hajdučka Republika Mijata Tomića utemeljena je 5. lipnja 2002. godine. Obuhvaća suverenitet na području njezinih granica koje se prostiru od najvećeg vrha Vran planine do kapelice sv. Ante sve do crte raskrižja Risovac - Kedžara. Centar je u Hajdučkim Vrletima. Osnovao ju je Vinko Vukoja, koji je prije dvije godine izgubio život u nesreći i to samo par metara od svoje rezidencije. No Vinko bi zasigurno bio ponosan na uspjehe svoje kćeri Marije koja je nakon njegove smrti postala zakonska nasljednica očeve funkcije u Republici.
"Moj otac sve je to započeo, pa sam morala to nekako nastaviti. Sretna sam što smo uspjeli ovo zadržati na razini na kojoj je otac ostavio. Zadovoljni smo kada vidimo kako za ovo natjecanje iz godine u godinu vlada sve veća zainteresiranost", kaže nam vladarica Marija.

.Dnevni list