VIDEO  Vojska izmislila jednostavan aparat za krađu struje

Dalekovod

U istraživačkom centru američkog ratnog zrakoplovstva u Daytonu u Ohiju, konstruktor mehanike Dave Coates smislio je napravu koja vojnicima na terenu, pod uvjetom da se na tom terenu nalaze vodovi dalekovoda, omogućava jednostavan pristup struji: potrebno je samo prebaciti RAPS aparat (Remote Auxiliary Power System) i kukuica u mehanizmu napravi kontakt i omogućuje crpljenje struje kojom se vojnici mogu služiti za npr. punjenje baterija u svojoj opremi. Dakle, ako npr, padobranci en iskaču baš u totalnu divljinu, nego je zona ratnih operacija u nekoj civilizaaciji gdje se transportira struja, snabdjevanje energijom je riješeno.

- Istraživanje i konstruiranje nove opreme sjajno su polje za rad. Naročito kad vam mnogo ljudi kaže da je zadatak koji ste dobili nemoguće izvršiti, a ond avi smislite nešto ovakvo – kaže Coates pokazujući svoju kukicu.

Svaka njemu čast što je smislio jednostavnu napravu kojom se ogromna voltaža iz dalekovoda, stotine tisuća volti, može jednostavno iskoristiti od strane malih korisnika, ali jesu li u vojsci prilikom razvijanja RAPS-a pomislili i na neugodnu činjenicu da njihova oprema može biti korištena i u civilne svrhe? Možemo uskoro očekivati da nam svima računi za struju postanu mnogo, mnogo veći – ukoliko nismo među onima blizu nekog dalekovoda koji su jednostavno prebacili kuku preko žice i imaju struje do mile volje.


Preuzeto sa www.vecernji.hr