VJENČANJE STOLJEĆA Na balkonu Buckhingamske palače pao prvi bračni poljubac Williama i Kate

vjenčanje, princ William, Kate Middleton, ženidba, samci, život
Radi se, naravno, o kraljevskom vjenčanju princa Williama i njegove odabranice Kate Middleton, koji će danas u podne, prema hrvatskom vremenu, stupiti pred oltar u svečanoj Westminsterskoj opatiji.

Prvi uzvanici počeli su se okupljati Westminsterskoj opatiji već u 9.30 sati, dok su, prema rasporedu u 10.50 sati počeli pristizati premijeri stranih zemalja i najviši uzvanici.


Između ostalih, među 1900 uzvanika našli su se Victoria i David Beckham, Elton John sa svojim partnerom Davidom Furnishom te britanski premijer David Cameron sa suprugom Samanthom.

Oko 11 sati i 20 minuta u Westminstersku opatiju je stigao i mladoženja, princ William u svečanoj crvenoj vojnoj odori, u pratnji svog brata princa Harryja.


Nakon prinčeva, u crkvu su stigli majka Kate Middleton Carol i brat James, a nešto iza 11.30 sati počeli su pristizati i članovi britanske kraljevske obitelji.

Mladoženjin otac Princ William i njegova supruga Camilla Parker Bowles ušli su u Westminstersku opatiju oko 11.40 sati, a posljednja se, naravno, pojavila Kraljica Elizabeta u pratnji svog supruga.

Uz uzvike oduševljenja okupljenih, oko 11.50 sati mladenka Kate Middleton izišla je iz Hotela Goring te se zaputila prema crkvi.

Nekoliko minuta iza 12 sati Kate je izišla iz automobila te je otkrivena najstrože čuvana tajna kraljevskog vjenčanja - mladenka nosi raskošnu vjenčanicu s Alexandra McQueena koju je kreirala sarag Burton, kreativna direktorica te modne kuće.

Oko 12 sati i 15 minuta Princ William i Kate Middleton izrekli su svoje bračne zavjete i službeno su vjenčani. Kate je postala princeza.
Nakon svečanog obreda princ i prinzeca su, oko 13 sati, izišli iz Westminsterske opatije te u tradicionalnoj kraljevskoj kočiji krenuli prema Buckinghamskoj palači.

Oko 14.30 sati na balkonu palače "pao" je i prvi bračni poljubac mladog para.


Raspored događanja prema hrvatskom vremenu
9.15 do 10.45 - visoki uzvanici dolaze u Westminstersku opatiju, gdje će se održati svečana ceremonija

10.50 - premijeri stranih zemalja i najviši uzvanici stižu u Opatiju

11.20 - članovi stranih kraljevskih obitelji stižu u Opatiju iz Buckinghamske palače

11.27 - Kateina uža obitelj (majka Michael i otac James) stiže u Opatiju iz hotela "Goring", gdje su smješteni

11.30-11.40 - britanska kraljevska obitelj stiže u Opatiju

11.45 - kraljica i vojvoda od Edinburgha, princ Philip, stižu u Opatiju

12.00 - počinje svečana ceremonija

13.15 - počinje procesija novopečenih mladenaca u kočiji od Opatije do Buckinghamske palače

14.25 - kraljica s mladencima u pratnji njihovih obitelji pokazuje se mnoštvu na balkonu palače

14.30 - nadlijetanje zrakoplova Britanskih kraljevskih zračnih snaga

Prema riječima pastora Johna Halla, čelne figure Westminsterske opatije, "u engleskim crkvama poljubac mladenaca nije praksa, to je nešto što pripada hollywoodskim filmovima".

Događaj desetljeća

Međutim, to sigurno neće ni najmanje umanjiti svečanost kraljevskog vjenčanja koje su mnogi već prozvali događajem desetljeća. O važnosti ovog događanja za cijeli svijet dovoljno svjedoče podaci o medijskoj popraćenosti, dok Britanci današnjem vjenčanju pridaju značenje najvažnijega nacionalnog dana.

Gotovo je nevjerojatno da najveći obožavatelji kampiraju ispred Westminsterske opatije još od ponedjeljka kako bi sačuvali svoju poziciju te barem na trenutak vidjeli buduću princezu Kate i izvornog člana kraljevske obitelji Williama.

Kako se radi o neupitnom spektaklu, radost jedino mogu umanjiti vremenske prilike s obzirom na najave da se danas u Londonu očekuju kratkotrajni pljuskovi. Međutim, prema posljednjim najavama, umjesto kišnih nepogoda koje su prijetile čitavoga tjedna, nebo se očito smilovalo mladencima tako da bi trebalo biti oblačno, s pokojom zrakom sunca, posebice prema kraju dana.

- Posljednjih dana temperatura je permanentno padala; predviđanja prije samo dva dana su bila 13 Celzijevih stupnjeva preko dana, ali posljednje meteorološke karte kažu čak toplih 19 stupnjeva. Nažalost, kiše nisu isključene - riječi su dežurnih prognostičara s BBC-ja.

U svakom slučaju, sa srećom mladencima!

izvor: slobodna dalmacija