VIDEO  NASA objavila zadivljujuće snimke sunčevih eksplozija

sunce, nasa

Prve objavljene snimke pokazuju goleme erupcije plinova, a znanstvenici se nadaju da će velika rezolucija u kojoj njezina četiri teleskopa rade omogućiti bolje razumijevanje sunčevih aktivnosti.

Satelit je lansiran u veljači na raketi Atlas iz Cape Canaverala na Floridi i trebao bi biti u funkciji najmanje pet godina. Za to vrijeme stručnjaci bi mogli otkriti nove metode za predviđanje djelovanja Sunca na zbivanja na Zemlji.

Naime, solarne aktivnosti imaju snažan utjecaj na naš planet. Goleme erupcije nabijenih čestica i emisije snažnog zračenja mogu ugroziti satelite, komunikacije, energetske sustave te zdravlje astronauta koji se nalaze u svemiru.

Tim koji radi sa SDO-om zapanjen je fotografijama.

- Kada vide ove fantastične snimke čak i tvrdokorne solarne fizičare poput mene doslovno preplavi strahopoštovanje – rekao je Lika Guhathakura iz NASA-e.

Promatračnica je opremljena s tri instrumenta kojima istražuje fiziku unutar Sunca, na njegovoj površini i u atmosferi.

Budući da je naoružan kamerama 10 puta veće rezolucije od televizijskih kamera visoke definicije, može zabilježiti relativno malene objekte veličine 350 km. Instrumenti rade na različitim valnim duljinama tako da znanstvenici mogu proučavati atmosferu naše zvijezde sloj za slojem.

Ipak, najvažniji zadatak bit će istraživanje unutarnjeg dinama Sunca, duboke strukture struja plazme koje pokreću eksplozije sunčevih magnetskih polja.

 

jutarnji list