VIDEO  Najfascinantnije crkve na svijetu

crkva
Govoriti o raskošnim crkvama i katedralama, a ne spomenuti gotičku crkvu Las Lajas koja se nalazi u Kolumbiji, bio bi veliki propust. Ova katedrala sagrađena je 1916., a prema lokalnim pričama na tom se mjestu ukazala Djevica Marija.



Čuvena Sagrada Família u Barceloni je remek djelo arhitekta Antonia Gaudija, iako je ostala nedovršena nakon njegove iznenadne smrti. Gradnja, premda veoma polako, traje i dan danas. Kada bude završena, katedrala će biti visoka oko 45 i duga 110 metara. Bit će to jedna od najvećih, ali sigurno najljepših katedrala kršćanskog svijeta.



Moskovska katedrala Sv. Bazilija nalazi se na Crvenom trgu i najpoznatija je moskovska građevina. Teško da će ovo arhitektonsko čudo 16. stoljeća nekoga ostaviti ravnodušnog.



Bazlika sv. Petra je najveličanstvenija crkva u kršćanskom svijetu i plod mnogih talenata. Najbolji graditelji i najznamenitiji umjetnici Italije radili su 120 godina kako bi usavršili Petrovu crkvu na čijem glavnom oltaru papa kao glava katoličke crkve služi misu, objavljuje dogme i proglašenja svetaca.



Aja Sofija ili Crkva Svete mudrosti nalazi se u Carigradu (Istanbul), bila je izgrađena kao crkva, zatim prenamijenjena u džamiju, a potom u muzej. Predstavlja remek-djelo bizantske arhitekture i umjetnosti uopće. Jedno od najvećih graditeljskih dostignuća u povijesti čovječanstva izgrađeno je za samo pet godina: od 532. do 537. od kamena i opeke. Visoka 55 metara, a promjer kupole iznosi joj 31 metar.


  Net.hr