VIDEO  Balconing - pogubna zabava mladih turista

Balconing
Samo je ovog ljeta u Hrvatskoj nekoliko turista padovima sa zidina ili litica zadobilo teške povrede kojih će sjećati više od ljepota hrvatske obale, a dobar dio lakovjernih se zagubio na Velebitu i sličnim planinama, pa im je u pomoć dolazio HGSS.

No Hrvatska nije usamljena zemlja koja bilježi nesreće s neopreznim turistima. Naprimjer, situacija na španjolskim Balearima je još gora - tamo su ovog ljeta u padovima s hotelskih balkona život izgubile četiri osobe, piše Deutsche Welle.

 

 

Početkom tjedna jedan mladi Britanac, koji je jedva napunio 18 godina, padom s hotelskog balkona s visine od deset metara upisao se u nesretnu listu poginulih. Iste noći na Balearima su zabilježene još dvije slične nesreće, koje su srećom završile "samo" s teškim ozljedama.

Svim nesrećama je zajedničko nekoliko činjenica: sve žrtve su vrlo mlade, uglavnom pod utjecajem alkohola, a nesreće se najčešće događaju u sitnim satima nakon probdjevenih noći. Dodatni razlog treba tražiti i u najnovijem opasnom sportu koji prakticiraju mladi posjetitelji španjolskih turističkih središta - balconingu.

 

 

To je praksa po kojoj se za promet između pojedinih hotelskih soba ne koriste uobičajni hodnici i ulazna vrata, nego penjanje preko balkonskih ograda. Balconing je postao toliko uobičajen da se oni koji iz sobe u sobu prolaze hodnikom smatraju uncool. U modi je i još nevjerojatnija praksa skakanja u bazen dirketno s balkona.

Ove godine je zbog ovih nevjerovatnih mladalačkih ludosti zabilježeno oko 30 nesreća na Balearima. Hotelijeri već godinama nemoćno gledaju na ovaj fenomen, pa su zato mnogi kompleksi najavili dodatne sigurnosne mjere poput povišenja ograda. No teško je povjerovati da će to pomoći padu popularnosti balconinga, zaključuje Deutsche Welle, prenosi dalmacijanews.