Veliki podvig, ali i sramota: Istraživači stigli na dno svijeta, no šokirat ćete se kad vidite što su ondje pronašli

Veliki podvig, ali i sramota: Istraživači stigli na dno svijeta, no šokirat ćete se kad vidite što su ondje pronašli
U sklopu dokumentarne serije na Discovery Channelu objavljen je video najdubljeg dosad zabilježenog zarona podmornice s ljudskom posadom. Umirovljeni mornarički časnik, teksaški investitor i istraživač Victor Vescovo specijalnom je podmornicom zaronio na nevjerojatnih 10.928 metara dubine u Tihom oceanu, točnije Marijanskoj brazdi, koja je ujedno i najdublje mjesto na Zemlji.

Vescovov zaron srušio je prethodni rekord, postavljen još 1960. godine, za punih 16 metara.

Teksaški je istraživač na dnu Marijanske brazde i tamo gdje čovjek prethodno nikad nije bio, pronašao dosad nepoznate morske vrste, ali i posve neočekivanu stvar.

Među novim vrstama antropoda, prozirnim "morskim svinjama" i drugim novim i uzbudljivim stvorenjima iz oceanskih dubina Vescovo je uočio i uglate metalne ili plastične predmete, a jedan od njih na sebi je imao i natpis.

"Bilo je vrlo razočaravajuće vidjeti očite tragove ljudskog onečišćenja u najdubljoj točki oceana", rekao je Vescovo u intervjuu, prenosi agencija Reuters.

Zagađenje svjetskih oceana i mora plastikom doseglo je epidemiološke razmjere te se procjenjuje da je u njih dosad bačeno preko 100 milijuna tona takvog otpada, prema podacima iz Ujedinjenih naroda. Znanstvenici su tragove mikroplastike pronašli čak u probavnom sustavu morskih sisavaca koji obitavaju u dubinama, poput kitova.

Vescovo se međutim nada da će njegovo neugodno otkriće ljudskog otpada na najdubljoj točki svijeta ipak podići ljudsku svijest o potrebi za zaštitom oceanskog dobra i nužnosti svjetskih vlasti da strože i učinkovitije provode postojeće regulative o zaštiti mora ili da donesu one koje će biti učinkovitije.

"Ne govorimo ovdje o velikom bazenu za prikupljanje otpada, iako se tako odnosimo prema tome", naglasio je Vescovo, govoreći o potrebi zaštite svjetskih mora i oceana.

U posljednja tri tjedna njegova je ekipa četiri puta zaranjala u Marijansku brazdu, a to je ujedno i treći put da ljudska ekspedicija zaranja u predio Marijanske brazde koji se zove Challenger Deep.

Vescovo nije jedina javna osoba koja se odvažila na tu avanturu. Prije njega to je učinio i slavni holivudski redatelj kanadskih korijena James Cameron još 2012. godine. Cameron je tad podmornicom zaronio na 10.908 metara dubine, odnosno 20 metara manje od Vescova.

Video pogledajte ovdje.

dnevnik.hr