'Vašoj kćeri je pozlilo u zračnoj luci, pošaljite joj 50.000 kuna'

kune
Javila se Zadranka (61). S druge strane slušalice ženski glas je kazao da zovu iz hrvatskog veleposlanstva u Londonu te da kći 61-godišnjakinje ima zdravstvenih problema u zračnoj luci tog grada. Treba joj novac, hitno. Da plati troškove medicinske skrbi, takse, izradu novih dokumenata.

Zadranka je vjerojatno protrnula od brige za kći koja joj doista živi u Londonu. Uplatila je oko 50 tisuća kuna. Policija sad traži prevaranticu kojoj je novac sjeo na račun.

- To je klasični oblik prijevare koju policija naziva "fishing", a postoje različite priče koje prodaju građanima. Bolest člana obitelji u inozemstvu je jedna od njih, a prevaranti prije poziva saznaju tko ima članove obitelji koji ne žive u zemlji. Ne nasjedajte na takve prijevare. Naša konzularna predstavništva ne komuniciraju na taj načina. Ne zovu telefonski i pogotovo ne traže uplatu novca. Da se doista tako nešto dogodi, na vrata bi došli policijski djelatnici u odori, sa značkama i konkretnom situacijom - kazao nam je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije.

Niže i pokvarenije od ovoga ne može. A što je najgore prevarantica vjerojatno dobro pozna majku od "bolesne djevojke" jer u suprotnom ne bi mogla znati gdje joj se nalazi kći. A možda je sve i u dogovoru s kćeri, danas ima svega.

Meni su bili ukradeni svi dokumeniti kartice i jos kojekakve sitnice kao mobiteli itd u belgiji. Posto sam bio kamijonom nisam mogao sa njim do veledoslanstva u Brissellu. Obicno uvijem imam sakrivenog novca negdje u instrumettabli. Platio taxi slikanje i to sve me je doslo oko 350 eura. Hocu reci da mi nisu ni ponudili pomoc financisku ili bilo kakvu, a ni pitali me nisu. Bio sam ostecen za vise od 1.000 eura. A ovakve prevarante hrane na jedan poziv. SRAMOTA

24sata.hr