FOTO  Uživanje uz Prokofjeva i Arenskog te fascinantnu kombinaciju Mahlera i Schnittkea

 Samoborska glazbena jesen, samoborska jesen

...Borivoj Martinić-Jerčić (violina), Gernoth Süßmuth (violina), Aleksandar Milošev (viola), Monika Leskovar (violončelo), Jelena Očić (violončelo) i Jose Gallardo (klavir) svoje su sviračko umijeće predstavili i sinoć, a za večerašnju prigodu pridružio im se klarinetist Mihael Paar.

Na početku je izvedena Uvertira na hebrejske teme za klarinet, gudački kvartet i klavir Sergeja Prokofjeva, nastala u vrijeme boravka u SAD-u ovog proslavljenog ruskog skladatelja. Uslijedio je po mnogo čemu fascinantni Klavirski kvartet u a-molu. Riječ je o nedovršenom djelu Gustava Mahlera koji je napisao prvi stavak te ostavio iza sebe rukom ispisana 24 takta skice za nastavak na temelju kojih je nekolicina skladatelja dovršila kvartet, a večeras je publici Samoborske glazbene jeseni ponuđena verzija Alfreda Schnittkea. Završetak je pripao Klavirskom kvintetu u D-duru, op. 51 Antona Arenskog.

Novo veličanstveno glazbeno druženje na Samoborskoj glazbenoj jeseni priprema se za petak, 6. listopada, kad nastupa Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i njihov dirigent Enrico Dindo u dvojakoj ulozi, šefa orkestra i violončelista. Na repertoaru su djela Straussa, Glazunova, Dvoraka i 1. simfonija u B-duru Roberta Schumanna. Početak je u 20 sati u Franjevačkoj crkvi u Samoboru.
Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr, u POU Samobor i neposredno prije koncerata. Sve informacije vezane uz Samoborsku glazbenu jesen, kao i kompletan program, mogu se naći na www.samobor-festival.com.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Zagrebačka županija, Grad Samobor te Addiko Bank Hrvatska. Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala.