Uz ovu jednostavnu promjenu spavat ćete kao beba, ali i biti bolje volje sljedećeg dana

spavanje

Ova praksa popravlja kvalitetu zraka u spavaćoj sobi reducirajući razinu ugljikova dioksida. Kada je zrak u prostoriji svježiji, ljudi bolje spavaju, manje se bude noću i bolje se osjećaju sljedećeg dana.

"Pokazalo se u eksperimentima da, kada je bila poboljšana kvaliteta zraka u spavaćoj sobi, ispitanici su izvijestili da je spavaća soba bila svježija. Kvaliteta spavanja je bila poboljšana, odgovori na Groningenovoj mjeri kvalitete spavanja bili su bolji, subjekti su se sutradan osjećali bolje, manje su bili pospani i sposobniji koncentrirati se. Bolje su riješili i logičke testove", napisali su autori studije.

U eksperimentu je svježiji zrak postignut najprije otvaranjem prozora, a onda i pomoću posebnog ventilatora. Naravno, otvaranje prozora nije uvijek moguće zbog onečišćenja i zaštite topline. U tim slučajevima, ventilacija može imati dramatičan učinak na kakvoću zraka i na spavanje, piše Psy Blog.

"Nema sumnje da su obje intervencije poboljšale kvalitetu zraka u spavaćoj sobi - učinkovita brzina dobave zraka izvana bila je veća za faktor od najmanje 10 ako je prozor bio otvoren i za faktor od najmanje četiri ako je ventilator bio uključen, kad god je koncentracija CO2 bila iznad 900 ppm", stoji u izvješću autora.

Izvor: net.hr