Uz ove trikove voće i povrće dulje će ostati svježe

kolač, jabuke, jabuka, zdravlje, otrov, BIH, jabuke, krumpir, jabuke, zdravlje, stvari, jabuka, kolač od jabuka, voće, kuhinja, majka, dijete, priča, dosada, kora, voćka, voćnjaci,  voće naranča, povrće, voće i povrće, sirovo povrće, trikovi, voće, povrće, voće i povrće, pesticidi, kako ukoloniti, mostarski vicevi, vicevi, Popovo polje, jabuke, šteta, cigareta, cigare, jabuke, namirnice, ljepota, konzumirati, jabuka, zdravlje, dijabetičari, dijabetes, jabuka, voće

Za početak, nije sve voće i povrće kompatibilno pa loše utječu jedni na druge. Stoga nije dovoljno staviti sve zajedno u pretinac hladnjaka s tom oznakom. Najveći utjecaj imaju namirnice s većim udjelom etilena, plina koji uzrokuje dozrijevanje pa kada se stavi uz druge, već zrele vrste, one zapravo brže propadnu.

Kako piše Huffington Post, nećete pogriješiti stavljate li zajedno sljedeće namirnice jer prirodno imaju više etilena i neće loše utjecati jedne na druge:

- jabuke,
- marelice,
- avokado,
- zrela banana,
- dinja,
- kivi,
- mango,
- nektarine,
- papaja,
- marakuja,
- breskve,
- kruške,
- šljive,
- rajčica.

No, one se ne bi trebale miješati s idućim namirnicama jer će na njih loše utjecati, upravo zato što stvaraju više etilena i već zrelo voće ili povrće može truliti prije nego bi trebalo:

- nezrele banane,
- zeleni grah,
- endivija,
- brokula,
- prokulica,
- kupus,
- mrkva,
- cvjetača,
- blitva,
- krastavci,
- patlidžan,
- lisnato povrće,
- peršin,
- grašak,
- paprika,
- špinat,
- bundeva,
- slatki krumpir,
- potočarka,
- lubenica.

Uz ove kombinacije, pomoći će još nekoliko pravila

Obično se ne preporučuje prati voće i povrće prije spremanja u hladnjak jer će prije propasti zbog viška vlage. Imate li tu naviku, obavezno pustite da se prosuši ili obrišite višak vode papirnatim ručnicima. Posebno je osjetljivo bobičasto voće ili, primjerice, jagode, ali kulinarski stručnjaci i za to imaju rješenje. Bobičasto voće možete oprati u zdjeli hladne vode s malo octa jer će on uništiti bakterije i spriječiti nastanak plijesni. Ali opet se treba dobro posušiti prije spremanja u hladnjak jer će se stvoriti plijesan. Ako kod kuće slučajno nemate octa, možete ih oprati i u blago zagrijanoj vodi na 30 sekundi, a to je dovoljno da se spore i bakterije ubiju.

Nadalje, dok su naše bake gotovo sve držale u hladnjaku, smočnicama i podrumima, određeno voće i povrće bit će ukusnije i dulje će trajati ako je na sobnoj temperaturi. Scott Daigre i Jenn Garbee, autori knjige 'Tomatomania', oštro su protiv spremanja rajčica u hladnjak jer niske temperature uništavaju onaj fini okus mesa na rajčici. Zbog toga ponekad mogu postati bezukusne.

Dok brokula, celer, mrkva ili cvjetača moraju biti na hladnom kako se ne bi pokvarili, povrće s tropskim i suptropskim porijeklom to ne treba. Budući da potječu iz toplijih krajeva, lako ih možemo držati na sobnoj temperaturi. To su, primjerice, patlidžani, tikvice, krastavci, paprike ili grah.

Izvor: tportal.hr