Ususret Međunarodnom danu volontera

volontiranje
Proglasila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda 17.12.1985. godine. Od tada se svake godine na današnji datum obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak - eng.International Economic and Socijalne Development, odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj obilježavanja tog dana je da se sve aktivnosti volontera učine vidljive na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Što je zapravo volontiranje?

Volontiranje je organizirano dobrovoljno pružanje usluga ili obavljanje aktivnost od općeg interesa. Na razne načine se može volontirati: putem nevladinih organizacija ili kao član dobrovoljnog društva. Za volonterski rad ne isplaćuje se financijska naknada. Volontirati - "isplati" li se to uopće? Pogledajmo oko sebe. Primjetimo da je oko nas sve veći broj udruga, raznih društvenih i aktivnosti kojima se možemo pridružiti. Pored toga dobivamo izvanrednu priliku za "bonus osjećaja sreće", jer time smo prvenstveno pomogli sebi, kvalitetno ulažemo svoje vrijeme a i naučili smo nešto novo. Volontiranjem zapravo darujemo svoje vrijeme. Možemo izabrati dva načina kako proživjeti život. Puštajući da nam život prolazi dan za danom, u nekom lokalnom kafiću, samo sjediti i brojati kada će konačno doći noć i čekati novo jutro i tako redom ispočetka. Drugi način bi bio da se u svom lokalnom gradu raspitamo za humanitarne ili nevladine udruge i društva koja nas zanimaju. Zahvaljujući internetu, društvenim mrežama danas je lakše nego ikad doznati informacije o udruzi u kojoj želiš volontirati. Svakako je odličan savjet za motivaciju uključiti i svoje društvo. Puno je lakše u timu. Ujedno dobivamo priliku za upoznavanjem novih ljudi, širimo svoja prijateljstva te ulažemo u sebe.

Dakle, mogućnosti za volontiranje su brojne. Na nama je da odlučimo na koji način ćemo pomagati u lokalnoj ili široj zajednici. Na taj način usrećili smo ne samo druge već i sebe. Savijet - pokušajte, nećete se pokajati.


Ana Ćosić/Tomislavcity