Uskršnji doručak: 3 zvijezde blagdanskog stola bez kojih Uskrs nije potpun

Uskrs, doručak
Otkrijte koje su tri prave zvijezde gastronomskog dijela Uskrsa.

1. Jaja
Pisanice su glavne zvijezde uskršnjeg stola bez obzira kojim ih tehnikama bojite. Za konzumaciju jaja je najbolje ako su tretirane bez kemikalija - primjerice u ljuskama luka, uz pomoć cikle ili špinata - kako bi se zadržala njihova velika hranjivost.

Iako se zbog postupka ukrašavanja uglavnom kuhaju tvrdo kuhano jaja, uz ove savjete za Uskrs je moguće jesti i ove kokošje plodove s mekanim žumanjkom. Kuhana jaja sastavni su dio i francuske salate, koja se u hrvatskim domaćinstvima priprema za sve veće blagdane.

2. Šunka
Uskršnji doručak je nemoguće zamisliti bez šunke, koja se može kuhati sa začinima u običnoj vodi ili ispeći u kruhu. Uz šunku će izvrsno odgovarati mladi luk, umaci na bazi hrena te ljuti vjesnici proljeća - rotkvice.

Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, to ne znači da biste se trebali odreći svečanog doručka. Uz nešto dimljenog tofua, kurkume i crne himalajske soli moguće je pripremiti kajganu koja izgleda, miriše i ima okus po jajima sa slaninom.

3. Pinca
Tradicionalni uskršnji doručak zaokružit će fin slatki kruh - pinca, koju je moguće ispeći na tradicionalan način, ili klasičnom receptu dodati sušeno voće i komadiće omiljene čokolade.

punkufer.dnevnik.hr