Uskoro šalica kave s kofeinom s vremenskim otpuštanjem

šalica kave, vrijeme za kavu, čisti tijelo od adenozina, razina kortizola, Steven Miller, Društvo za neuroznanost, kava, umjereno konzumiranje, zdravlje, kava, Sprječava depresiju, Smanjuje rizik od moždanog udara, Sprječava demenciju, Štiti od Alzheimerove bolesti, pomaže kod mršavljenja, štiti vaše srce, kava, kofein, posljedice, zdravlje, poskupljenje, kava, buđenje, jutro, spavanje, kava, ovisnost, kava, ispijanje kave, zdravlje, kava, kofein, duži život, bolje raspoloženje, mrlje, kava, ukoniti, kava, kofein, aritmija, kava, aroma, kava, kava, opuštanje, znanstvenici, istraživanje, kava, grudi, kava, najbolja kava, kava, mršavljenje, kava, Mostar, voda

Iz Nestlea kažu da su razvili posebnu tehniku koja će omogućiti da energetski učinak kofeina na organizam ne bude snažan i trenutačan, kako su ljubitelji kave navikli, nego da, zahvaljujući vremenskom otpuštanju, potraje čitav dan, piše Daily Mail.

Kofein je supstancija s jakim stimulativnim učnikom na središnji nervni sustav pa prevelika količina može rezultirati ubrzanim otkucajima srca, nervozom i egzaltiranošću. Studiju su u suradnji sa stručnjacima iz Nestleova Centra za istraživanje u Lausannei proveli znanstvenici Politehničke škole Lausanne i Sveučilišta ETH u Zuerichu. Po njihovim rezultatima ubuduće bi ljubitelji kave nakon samo jedne ispijene šalice ovog napitka mogli osjetiti postupno povećanje energije u organizmu, koja bi se održala tijekom cijelog dana bez neželjenih 'nuspojava'.

Objasnili su da su u tom procesu važni kubosomi, nosači aktivnih supstancija koji oponašaju prirodne strukture u organizmu.

Riječ je o mikroskopskim kapsulama sastavljenim od molekula lipida i vode, koje sadrže i neki ključan sastojak, primjerice kofein ili neki drugi nutrijent sadržan u hrani. Kubosomi se s vremenom rasprsnu, ispuštajući pritom sadržaj kontrolirano i postupno.

Opisana tehnika ubuduće bi se mogla iskoristiti i za vremensko otpuštanje nutrijenata iz brojnih prehrambenih proizvoda na kontroliran način, kažu švicarski znanstvenici.

Izvor: vecernji.hr