FOTO/VIDEO  Upoznajte najbrutalniju bandu na svijetu kojoj ljudski životi ništa ne znače

mara

Posljednja ubojstva su se dogodila u ponedjeljak. Četvorica muškaraca, od kojih su trojica tinejdžeri, pronađena su raskomadana u šumi na Long Islandu. Američki predsjednik Donald Trump i američki državni tužitelj Jeff Sessions za to krive Obaminu politiku prema imigrantima.

Ekstremno nasilni

Banda je nastala u manjinskim četvrtima Los Angelesa tijekom 1980-ih, a njeni članovi pobjegli su pred ratom u El Salvadoru. Drugi članovi došli su iz Guatemale, Hondurasa i Mexica. MS je skraćenica za Mara Salvatrucha, a što u prijevodu znači mara- banda, salva- Salvador, trucha-ulična snalažljivost, a 13 je redni broj slova M u abecedi.

Postali su poznati po ekstremnom nasilju i ubijanju mačetama. Banda je nastala u četvrtima u kojima vladaju meksičke bande, a zatim se proširila, tako da se pretpostavlja da je danas prisutna u 46 zemalja.

Američko ministarstvo financija 2012. godine proglasilo ju je "transnacionalnom kriminalnom organizacijom" te je tako postala prva banda s istim statusom kao i međunarodni karteli, poput meksičkih Zetas, japanskih Yakuza i talijanske Camorre.

Brutalne inicijacije

Članovi bande muče siromašne tinejdžere koji moraju proći inicijaciju od 13 sekundi brutalnog premlaćivanja, a moraju se i "namočiti" - počiniti prvi zločin, često ubojstvo. Iz grupe je teže izaći nego ući, jer neke frakcije ubijaju članove koji žele da istupe.

FBI je 2008. godine procijenio da banda ima između 6.000 i 10.000 članova u SAD-u, a danas ima i mnogo više članova van zemlje. U 1990-ima puno ih je deportovano u srednju Ameriku i tamo danas ogranci imaju oko 60.000 članova. Godišnji prihod im je 23,4 milijuna američkih dolara, najviše od droge i iznude.

Prošlog mjeseca su mačetom i bejzbol palicom ubijene dvije školarke u njihovoj četvrti u New Yorku, navodno iz osvete zbog manje nesuglasice. Za to su optužena četiri navodna člana bande, a još su dvojica osumnjičena za ubojstva drugog člana, koji je navodno prekršio pravila bande.

Istog mjeseca su dva navodna člana bande optužena za otmicu i silovanje tri tinejdžerke u Houstonu, a jednu od njih su upucali kad su ih izbacili pored puta. Na suđenju su se Miguel Alvarez-Flores i Dijego Hernandez-Rivera smijali i mahali telefonima.

Za sve je kriv Obama

Trump i Sessions za rast bande krive bivšeg predsjednika Baracka Obamu, zbog njegove politike otvorenih vrata prema imigrantima. Ali, MS-13 su bili prijetnja i u 90-ima, mnogo prije Obame.

Iz Centra za latinoameričke i latinske studije s Američkog univerziteta govore da se banda najviše proširila za vrijeme vladavine bivšeg američkog predsjednika George Busha i potpredsjednika Dick Cheneya, kada je cvjetalo ilegalno useljavanje, zatvori su bili prepuni, a nije se ulagalo u programe rehabilitacije.

Ioan Grillo, autor knjige o zločinima bandi, kaže kako ne vidi dokaze o tome da je Obamina administracija bila kriva za djelovanje bande u SAD-u. Obama je agresivnim programom deportovao kriminalce, uključujući i članove MS-13.