FOTO  Ugledni Guardian se raspisao o Hrvatskoj

turisti
"Čudna godina? Ne znam, ali bila je dobra za crne tartufe...", odgovara mu suzdržani sugovornik, a Rushby osjeti kako je njegov godišnji upravo započeo.

Nalazi se u Motovunu, u društvu neimenovanog istarskog poljoprivrednika, na farmi nimalo nalik francuskom vinogradu koju okružuju šuma, maslinici i nekoliko flanaca rajčice, piše Jutarnji list.

S takvom slikom Rushby otvara prvu od vjerojatno pet reportaža koje će za britanski dnevni list Guardian donijeti sa svog putovanja Hrvatskom.

Njegov odmor počeo je u Istri, slijedi put prema otocima Cresu i Krku, zaletjet će se Rushby i do Zadra, a zatim obići Kornate te se iz Splita trajektom zaputiti prema Anconi.

Utjecajni turistički novinar, putopisac i autor knjige "Raj" godinama u Guardianu objavljuje svoje putopisne kolumne u kojima promovira zanimljive turističke destinacije, a ovoga je puta na red došla Hrvatska u koju je Rushby stigao u društvu partnerice Sophie i kćerkice Maddy.

Ipak, one su nešto ispred njega jer putuju automobilom, dok je Rushby svoju prvu kolumnu, istarsku avanturu, odlučio odraditi pješice kroz posebnu hodačku turu "On foot holidays" koja nudi vođeni obilazak Istre.

Put ga od Motovuna vodi uz Rečinu, gdje se do njega kroz maglu probijaju idilične slike leptira i plahih jelena koji trčkaraju po obližnjim obroncima.

Prvog stanovnika susrest će tek nešto prije Huma, gradića iz 12. stoljeća u kojem se neće predugo zadržati, žureći prema Roču, gdje će biti njegovo prvo prenoćište i gdje će, u restoranu Ročka konoba, uživati u ovčjem siru, tartufima i domaćim začinima.

Doista je velika reklama koju Rushby svojom kolumnom u pet nastavaka čini hrvatskom turizmu, iako su njegovi tekstovi, napominje, osigurani uz pomoć brojnih turističkih partnera.

Drugo jutro vlasnik pansiona u kojemu je noćio vodi ga do Vele drage, spomenika prirode sa spektakularnim pogledom kojeg Rushby opisuje kao "zaboravljeni kutak koji bi trebao doći pod zaštitu UNESCO-a".

Tamo će se oduševiti penjanjem vapnenačkim tornjevima, a dan će završiti u Poklonu, selu ponad Učke gdje su noći hladne, ponajviše zbog bure koja se najbolje nadvladava uz domaću rakiju od komovice.

"Postoje šetnje planinama koje brzo blijede iz sjećanja, kao i one koje nikad ne zadovolje vaša očekivanja. Učka je posve druga priča. S njezina vrha, to je predivan pogled na meandar livada, šuma i potočića što prolaze kroz napuštena seoca i prostiru se prema obali, sve do Mošćeničke Drage", piše Rushby o svom novom odredištu.

Posebno hvali restorane s dobrim dagnjama i morskim plodovima (spominje konobu Na rivi kod Benita te restoran Johnson, a posjetit će i konobu Zijavica), svidio mu se sirovi oslić, kao i neobičan desert napravljen od kozica i jagoda.

Udaljen samo pet kilometara nadmorske linije, Rushbyja mami otok Cres prema kojemu će se, u društvu kćeri i djevojke, zaputiti već sljedeće jutro. Izvještaj s otoka bit će dio njegove nove, druge kolumne u Guardianu.