Ubio poskoka u kući

Aganović kaže kako zmija, ne svu sreću, nikoga nije ugrizla, ali ističe strah mještana, posebno onih koji žive u priobalnim područjima Sane i drugih rijeka, od prave najezde ovih gmizavaca koji se u velikom broju ovoga ljeta mogu susresti u blizini stambenih objekata, pišu Nezavisne Novine.

Posebno su česte pritužbe građana koji žive uz obale Sane i njenih pritoka, a prema riječima veterinarskih stručnjaka, u potrazi za skrovištem  nije čudno da se zmije pokušavaju skriti u stambenim i pomoćnim objektima koje koriste ljudi.

"Zmije su u stalnoj potrazi za hranom, a glodavci i druge sitne životinje kojima se hrane zbog suše pokušavaju da dođu do vode. Zbog toga se i zmije u većem broju mogu susresti u blizini riječnih tokova. Međutim, najveći broj tih zmija su vodene zmije koje su bezopasne za ljude", kaže Izet Kovačević, direktor ovdašnje veterinarske stanice.

On smatra kako nema mjesta panici te da broj ovih gmizavaca nije neuobičajen, kako smatraju mnogi mještani.

U sanskom Domu zdravlja ističu kako su u toku ovog ljeta zabilježena dva ugriza zmija te savjetuju građanima oprez prilikom obavljanja poljoprivrednih radova ili boravka u prirodi.