U Vrgorcu počeli Dani dalmatinskog pršuta i vina

pršut, Europska Komisija, Slovenija, Istarski pršut, Istarski pršut, pršut, Internacionalni sajam pršuta (ISAP), Tomislavgrad, krađa, krađe, suho meso, sušnica, pršut, pršuti, Drniš, Međuarodni festival pršuta , Istarski pršut, pršuti, pršut, oznaka izvornosti, pršuti, pršut, autohtoni proizvod, autohtoni hrvatski proizvod

„Dani dalmatinskog pršuta i vina" koji traju od 24.-26. lipnja je manifestacija izložbeno-prodajnog karaktera koja ima za cilj promovirati i poticati proizvodnju pršuta, vina i ostalih domaćih autohtonih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i proizvođača, te doprinijeti promicanju prirodnih gastro-enoloških, kulturnih, tradicijskih i ostalih vrijednosti i posebnosti vrgoračkog kraja, zaobalja i Dalmatinske zagore.

Na Prvim danima dalmatinskog pršuta i vina predstavili su se pršutari i vinari iz raznih krajeva Dalmacije, te hercegovački vinari iz susjedne BiH, a posjetitelji su uživali u besplatnoj degustaciji pršuta i vina uz raznovrstan zabavni program.

Gradsko vijeće Grada Vrgorca je na sjednici održanoj 10. ožujka usvojilo Deklaraciju kojom je Vrgorac i službeno proglašen Gradom dalmatinskog pršuta i vina.

Mesna industrija Braća Pivac i manje privatne sušare s područja Vrgorca proizvode više od polovice ukupne hrvatske proizvodnje pršuta, koja se trenutno kreće oko 250.000 komada godišnje, a sam Vrgorac proizvodi oko 130.000 komada pršuta godišnje.

Uz savršene klimatske uvjete za proizvodnju pršuta, vrgoračko vinogorje ima 14 milijuna čokota vinove loze, a vina od toga grožđa besplatno mogu kušati turisti s Makarske rivijere, kojima je ovaj vikend organiziran dolazak iz makarskih hotela u Vrgorac.

Hina