U talijanskom gradiću napuštene kuće prodaju za euro

gradic
... kako bi privukli nove stanovnike u brdovite predjele Sicilije.

Zbog velikih migracija i starenja ovaj talijanski grad izgubio je veliki dio populacije, pa su zato vlasti morale poduzeti hitne mjere da ovaj gradić ne bi nestao.

Svi koji se odluče na kupovinu kuće moraju ispoštovati određena pravila, odnosno moraju koristiti tradicionalni kamen, drvo i terakotu za krov, a po mogućnosti i da zaposle domaće zidare.

Ova lokacija može biti zanimljiva zato što je udaljena samo 15 minuta od najbliže plaže, a smještena je na kraju nacionalnog parka Nebrodi, zaštićene zone planinskih jezera i šuma.

Administracija grada će procijeniti koliko kuća će biti na prodaju. Očekuje se da prve kuće budu na tržištu početkom naredne godine, a strani državljani su također dobrodošli.

San Pjero Pati prije 20 godina je imao 4.000 stanovnika, a danas ih je samo 1.000. Grad pripada regiji gdje je nezaposlenost velika.

U posljednjih 16 godina južnu Italiju je napustilo 1,8 milijuna ljudi, od kojih je polovina mladih između 15 i 34 godine.

Pozitivan primjer

Lokalno vijeće je glasalo anonimno o ovom projektu, a ideju su dobili od drugog sicilijanskog grada Gangi, koji je privukao interesiranje ljudi širom svijeta 2014. godine, kada je također nudio kuće za euro.

- Počeli smo na primjeru Gangija u kojem se ovaj projekt pokazao kao vrlo uspješan jer je mnogo kuća prodato - rekao je gradonačelnik ovog gradića.