U svemiru pronašli nešto što ne bi trebalo postojati

... znali, ne bi trebao postojati.

Galaktički klasteri su nakupine galaksija koje orbitiraju jedna oko druge i najmasivniji su objekti u svemiru. Novootkriveni klaster, koji je prvi uočio teleskop Hubble, čak je 500 bilijuna puta masivniji od Sunca i nalazi se na otprilike 10 milijardi svjetlosnih godina udaljenosti. Budući da gledanje u tako dubok svemir znači i gledanje unatrag u vrijeme, to znači da se klaster formirao u vrijeme kad je svemir bio tek četvrtinu današnje starosti, piše Wired. Klaster, nazvan IDCS J1426.5+3508, ekstreman je jer su se u to doba povijesti svemira tek počele stvarati masivne nakupine galaksija, piše net.hr.

No, novopronađeni klaster postao je astronomima još misteriozniji jer su iza njega vidjeli i luk plave svjetlosti. Astronomi smatraju da ta svjetlost signalizira postojanje još jedne masivne galaksije još dublje u svemiru, koja bi se nalazila na 10 do 13 milijardi svjetlosnih godina udaljenosti, a koja bi imala masu 70 bilijuna puta veću od Sunca.

Svjetlo te galaksije iskrivila je gravitacija galaktičkog klastera.

Astronomi koji su uočili luk plave svjetlosti kažu da su izgledi da tako masivnu galaksiju nađu tako duboko u svemiru praktički ništavni. Otkriju li znanstvenici kako je nastala ta galaksija i galaktički klaster, to bi im moglo pomoći da bolje razumiju evoluciju galaksija i povijest svemira.