U sarajevsku Pionirsku dolinu stižu lavovi iz Sofije

Prije dvadesetak godina u ovom istom Zoo vrtu se nalazi i kavez sa Lavovima, ali na žalost zbog nedostatka novca, kao i zbog ratnih dešavanja lavovi su morali pronaći drugo boravište van Sarajeva, ali i BiH.

Ipak, uz pomoć Zoološkog vrta iz Sofije lavovi bi se trebali ponovno vratiti u glavni grad BiH. Iz Bugarske su spremni donirati sarajevskom Zoo vrtu mladi par lavova, a povodom toga iz Sarajeva je u Sofiju otputovala visoka delegacija KJKP "Park" koju predvodi Esad Tajić, upravnik Rekreaciono-zabavnog centra "Pionirska dolina".

"Oni će se informirati o ponudi, prisustvovati i obaviti edukaciju koja se tiče pravila rada, sigurnosti, jelovnika te prikupljanje potrebnih informacija koji se tiču brige i njege za novu životinjsku vrstu kojom će obogatiti naš zoo vrt", kazala je za FENU stručna suradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza.

Novosagrađeni objekt za smještaj zvijeri ima površinu od 1.200 m2, od kojih je vanjski prostor sagrađen od kamena u čijem je sastavu i bazen od 1.000m2. Objekt je sagrađen po najsuvremenijim standardima za smještaj i humano držanje životinja, a mentorsku preporuku za projekt dali su zoo vrtovi iz Zagreba i Hanovera.