U posjeti Černobilu: Po travi je zabranjeno hodati, a tko želi imati djecu, ne smije sjediti na zemlji!

cernobil

Stanovnike malog ukrajinskog grada Pripjata probudila je snažna eksplozija 26. travnja 1986. godine. Preživjeli danas znaju da su prisustvovali najvećoj nuklearnoj katastrofi u povijesti čovječanstva - eksploziji nuklearne elektrane Černobil, piše Dnevni avaz.

"Crvena" šuma

Robert je nedavno posjetio Černobil s skupinom turista iz osam zemalja. Savjeti su bili jasni - da imaju što manje otkrivenih površina na tijelu. Morali su nositi majice dugih rukava, hlače i dublje cipele.

- Vodič Jurij govori nam je da ne smijemo sjediti na zemlji ako namjeravamo imati djecu, da ne smijemo jesti i piti ništa van kombija i restorana u koji nas vodi i da ne smijemo nositi kući „suvenire", jer ćemo zbog njih vjerojatno biti uhićeni na aerodromu - priča Dacešin.

Na putu do Černobila primijetio je da iz žbunja proviruju lisice i vukovi. Jurij mu je rekao da je to uobičajeno, a potom je pokazao i „crvenu" šumu na koju je vjetar prije 30 godina nanio ogromnu količinu radioaktivne prašine.

- Na ulazu u Černobil Jurij nas ponovo podsjeća na stvari koje su nam zabranjene. Nikakvo hodanje po travi. Što manje diranja okolo. Nipošto ne spuštati stvari na zemlju - kaže Robert.

Uskoro su stigli u selo Kopači, koje je danas zakopano pod zemljom. Cijelo je selo, govori Robert, sagrađeno od drvenih kuća, a drvo upija radijaciju vrlo brzo, pa je bilo nemoguće da ga očiste.

- Kada su naučnici SSSR-a shvatili ovo, odlučili su zakopati sve ove kuće pod zemlju. To je najzagađnije tlo u toj zoni, vjerovatno i na svijetu. Svake godine radioaktivna prašina ode jedan centimetar dublje ispod zemlje i na taj način čišćenje ove površine čini sve težim - dodaje Dacešin.

Vrtoglavica i umor

Robert ističe da nikad neće zaboraviti prizor „sivog sarkofaga", odnosno hangara ispod kojeg se nalazi černobilski reaktor koji je eksplodirao.

- Naučnici su unutar ovog reaktora našli crnu lavu koja je u mnogo čemu podsjećala na „slonovo stopalo", najsmrtonosniji nuklearni otpad na svijetu! Za samo 30 sekundi izloženosti ovom fenomenu slijede vrtoglavica i umor koji će vas pratiti cijelui tjedan.

Dva minuta izloženosti i vaše ćelije će početi da se raspadaju, za četiri minute slijede povraćanje, proljev i groznica. Poslije 300 sekundi izloženosti imate samo još dva dana života - pojašnjava Robert.

Povratak samostalnih nomada

- Nivo radijacije u većini Pripjata i Černobila sada je dosta ispod opasnog, a ono što se malo zna jeste da i danas neki ljudi žive tamo. Njih 3.000 vratilo se u jednom trenutku, da bi ih do sada ostalo oko 120.

Uglavnom su to starci i žive po jedan u svakom selu. U Ukrajini su poznati kao „samostalni nomadi". Razlog njihovog povratka je jednostavan - ljubav prema svom kraju i svojoj kući - navodi Dacešin.