U ovim zemljama stanovnici su najspremniji da ratuju, pogledajte gdje je BiH

mapa rat

... začelju tabele završile zemlje zapadne i južne Europe.

Rezultate globalnog ispitivanja koje je sproveo Galup, pretočio je u grafički prikaz na mapi Europe jedan korisnik Redita. Kako su pokazali rezultati, na prvom mjestu su se našli Finci, kojih se čak 74 posto izjasnilo da je spremno da ratuje za svoju državu.

Sa postotkom manje, i na drugom mjestu, našli su se Turci, a treću poziciju zauzeli su Ukrajinci, čijih 62 posto ispitanika je odgovorilo da je spremno za rat. Rusija se našla na četvrtoj poziciji, a prema rezultatima, 59 posto ispitanih Rusa reklo je kako je spremno da ratuje za svoju zemlju.

Na spisku zemalja našlo se i Kosovo, i zauzelo peto mjesto sa 58 posto. Sa po 55 posto Bosna i Hercegovina i Švedska dijele šesto i sedmo mjesto, zatim slijedi Grčka sa 54 posto, Poljska sa 47, dok je Srbija na desetom mjestu sa 46 posto.

Prema podacima upisanim u mapu, vidi se da spremnost državljana da ratuju za svoje države opada sa istoka Europe prema zapadu, pa su se na krajnjem zapadu našle zemlje čiji su građani najmanje spremni za rat.

Posljednja na spisku od 28 zemalja našla se Nizozemska, čijih samo 15 posto građana se izjasnilo kao spremno da ratuje za Nizozemsku. Sa tri posto više, pretposljednju poziciju zauzela je Njemačka, a iznad nje su Belgija sa 19, Italija sa 20, Španjolska 21, Austrija 21, Češka 23, Bugarska 25...

Za ovo istraživanje ispitano je 62.398 ljudi iz cijelog svijeta, u svakoj zemlji na uzorku od oko 1.000 muškaraca i žena. U 30 zemalja ispitivanja su obavljana uživo, u 12 preko telefona, a u 22 preko interneta, u periodu od rujna do prosinca 2014. godine.

Na svjetskom nivou ispitivanje je pokazalo da su Europljani najmanje spremni da ratuju za svoje zemlje, a u prosjeku 61 posto ispitanika u 64 zemlje je reklo da bi. Na prvom i drugom mestu u svijetu su Maroko i Fidži sa 94 posto, zatim Pakistan i Vijetnam sa 89 i Bangladeš sa 86 posto.

Ako je suditi po rezultatima ankete, najmiroljubivija država bi mogla da bude Japan, čijih je samo 11 posto ispitanika reklo da je spremno da ratuje za zemlju.