U Orašju svečano otvoren filmski festival “Dani hrvatskog filma”

Dragan Čović
Na 21. Danima hrvatskoga filma prikazat će se šest filmova iz najnovije hrvatske produkcije i jedan iz bosanskohercegovačke produkcije, kojim se završava festival. Sve filmske projekcije počinju u 20.00 sati, a ulaz je besplatan.

Svečanom otvorenju festivala nazočili su brojni Posavljaci i njihovi gosti, te visoki državni, federalni i županijski dužnosnici; međuostalim i hrvatski član Predsjedništva BiH dr Dragan Čović, predsjednik F BiH Marinko Čavara, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH dr Božo Ljubić federalna ministrica kulture Zora Dujmović federalni ministar mato Jozić, ministar za raseljene i izbjegle u Vladi RS Davor Čordaš i drugi.

Kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, koji je jedan od pokrovitelja filmskog festivala u Orašju Željka Reinera, predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH dr Božo Ljubić iskazao je poštovanje i zahvalnost glumcu Ivi Gregureviću koji već 21 godinu okuplja filmsku elitu i premijerne filmove u produkciji BiH i Hrvatske i dovodi ih u Orasje. Također je rekao da će Hrvatski sabor nastaviti pomagati festival putem Matice iseljenika.
Raspored prikazivanja filmova:
03.09.2016. godine "S one strane", redatelj Zrinko Ogresta
04.09.2016. godine "Sve najbolje", redateljica Snježana Tribuson
05.09.2016. godine "Narodni heroj Ljiljan Vidić", redatelj Ivan Goran Vitez
06.09.2016. godine "Ministarstvo ljubavi", redatelj Pavo Marinković
07.09.2016. godine "Zvizdan", redatelj Dalibor Matanić
08.09.2016. godine "Ljubav ili smrt", redatelj Danijel Kušan
09.09.2016. godine "Smrt u Sarajevu", redatelj Danis Tanović

/HMS/