U Njemačku autobusima tjedno odlazi 300 ljudi

putnik
Samo prošle subote, sa kolodvora u Osijeku, put Njemačke otišla su 4 autobusa.

Otkako je početkom srpnja Njemačka ukinula radne dozvole, ali i prethodno toj odluci, Slavonci su bili prvi koji su dignuli sidro iz zlatne žitnice te krenuli u bolji život. Plaće za NKV radnike koje daju Nijemci, iako manje nego prijašnjih godina, i daje su za naše u prilike i više no dobre.

" Dobivam 1500 eura, a imam plaćen smještaj i dva obroka. To mi omogućuje da svaka dva do tri tjedna dođem po nekoliko dana kući. Kad imaš toliku plaću, onda si možeš priuštiti 73 eura za povratnu kartu, a mene srce vuče ovamo. Najgore je što sam morao ostaviti svoje Vinkovce", ispričao nam je 29-godišnji Zoran Janjin za Glas Slavonije.

Zoran će u Minhen povući i svoju djevojku. Nije neobično da iz Hrvatske odlaze čitave obitelji. Marko Katić u Njemačkoj radi već pune 4 godine. Uspio je pokrenuti vlastiti posao, pa sada i on zapošljava ljude. Obitelj je davno prebacio "gore", a dok su bili u Hrvatskoj, mjesečno im je slao 1500 eura za osnovne životne potrebe.

O povratku ne razmišlja, jer u Njemačkoj mu je, kaže - odlično.

"Recite mi samo s kojim bih poslom u Hrvatskoj mogao uštedjeti toliki novac? Onaj tko hoće raditi u Njemačkoj lako može pronaći posao, zaraditi i uštedjeti. I moja supruga ondje radi na poslovima čišćenja, a i djeca su mi se odlično snašla. Govore njemački i engleski, ali jezik je najmanji problem. Važni su rad i volja", ispričao je Katić novinaru Glasa Slavonije.

Niti Petar Perković o povratku ne razmišlja. Radi kao skladištar u Manheimu i nada se boljem poslu. Poslu koji bi mogao raditi do penzije.

"Nadam se da ću jednom pronaći posao koji ću imati do mirovine jer se nipošto ne namjeravam vratiti", priznao je.