U Medicinskoj školi profesorica za kaznu ošišala čitav razred

zlostavljanje
Ovu informaciju, do koje su došle "Nezavisne", o nezapamćenom slučaju u prosvjetnoj praksi potvrdilo je više sugovornika, a između ostalih, i rukovodstvo ove obrazovne ustanove.

Sugovornici Nezavisnih ispričali su da je jednoj učenici iz razreda navodno netko od učenika za vrijeme odmora upaljačem zapalio dio kose. Profesorica Savičić je pokušala saznati tko je to uradio, a kada nije dobila priznanje otišla je po škare, vratila se u učionicu i svim učenicima, kako kaže sugovornik, valjda kao pedagošku mjeru ošišala po pramen kose.

Nakon incidenta učenik koji je bio predsjednik odjeljenja III3 rekao je da ne želi više predstavljati svoje kolege iz prosvjeda zbog situacije koja se dogodila.

U Medicinskoj školi potvrdili su informaciju o šišanju pramenova kose svim učenicima u razredu, ali tvrde da su se učenici prethodno složili s tim postupkom kao vidom kolektivne odgovornosti.

"Tri dana nakon što je djevojčici netko zapalio kosu, profesorica je održala razredni sat na kojem je pokušala saznati tko je to uradio. Kad nije uspjela saznati, svi su se složili da podijele odgovornost i da se svakom ošiša po pramen kose", rekao je Vladimir Jagodić, direktor Medicinske škole. Dodao je da je gledao kosu djevojčice i ostalih učenika, te da se ni kod koga ne vidi da nedostaje kosa.

"Upravi se nitko nije žalio jer je to bio njihov dogovor. Nije se ovo trebalo dogoditi, pedagoški svakako nije bilo i vidim da je razrednica izvukla pouku i da se to neće ponoviti bez obzira što su učenici to predložili", kaže Jagodić.

Ipak, ostaje nedoumica ako je sve ovako kao što direktor kaže, zašto se grupa roditelja žalila zbog šišanja njihove djece, zašto je najbolji učenik i predsjednik razreda odstupio s tog mjesta poslije toga, te zašto je u ponedjeljak, 28. ožujka, bio sazvan izvanredni roditeljski sastanak.

Kako saznaju Nezavisne, na roditeljskom sastanku svi prisutni roditelji su potpisali izjavu da neće teretiti profesoricu ni na koji način.

Priča o ovom slučaju se pojavila i u Srednjoškolskom domu u Banja Luci, čiji je štićenik jedno od ošišane djece. Biljana Sibinčić, odgajateljica u ovoj ustanovi, rekla je da su joj dvije učenice, od kojih jedna ide u Medicinsku školu, ispričale ovaj slučaj.

"Zamislite, odgajateljice, što se dogodilo našem prijatleju M.D., učeniku III3 razreda?"

Pitala sam što se dogodilo i ispričale su mi da je njihova razrednica za vrijeme sata uzela škare i svakom učeniku u razredu ošišala malo kose zbog toga što je netko jednoj djevojčici upaljačem zapalio kosu, te da je taj učenik do tog trenutka bio predsjednik tog odjeljenja i da je odmah napustio mjesto predsjednika u znak prosvjeda", rekla je Sibinčićeva.

Dodala je da je to prenijela dežurnom odgajatelju da evidentira u knjigu dežurstva, što je i urađeno.

"To isto sam prenijela i pedagogu kao šefu odgajateljske službe. S obzirom na to da učenik nije iz moje grupe, s njim je trebao porazgovarati njegov nadređeni odgajatelj Milorad Vuleta i pedagog", rekla je ona.

Ni poslije telefonskog razgovora i dva poslana e-maila s pitanjima i više dana čekanja novinari Nezavisnih nisu dobili nikakav odgovor od Milorada Vulete, odgajatelja, i Sanje Vulete, glavnog pedagoga. Branislav Vidić, direktor Srednjoškolskog doma u Banja Luci, rekao je da je telefonom razgovarao s dječakom čim je saznao što se dogodilo i da je rekao da isto uradi i pedagog. Novinari Nezavisnih su i jučer pokušali stupiti u kontakt i s profesoricom Savičić, ali nisu uspjeli./HMS/