U Jadranu se pojavila opasna kompas meduza

kompas meduza
kompas meduza
Kod Betine na otoku Murteru se pojavila kompas meduza ili Chrysaora hysoscella za koju stručnjaci upozoravaju da se nipošto ne smije dirati jer pri dodiru izaziva žarenje i opekline.

Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza, vrsta je koja živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Mediteranskog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske.

Karakterizira je žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas, a može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra duljine. Ima 24 lovke koje su podijeljene u tri grupe po 8. Gibaju se uglavnom pomoću morskih struja u gornjem stupcu morske vode.

Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje posjeduju žarne stanice na svojim lovkama te tako u kontaktu s njom može izazvati opekotine na koži, piše Morski.hr. Iz Centra za invazivne vrste savjetuju da se ovoj vrsti, ako naiđete na nju, nikako ne približavate i da izbjegavate dodir jer može izazvati opekotine i žarenje.

Ako se ipak dogodi da vas opeče, mjesto treba ohladiti i namazati aloa verom ili sličnim gelom koji sprječava opeklinske promjene.