U finskim se školama ukida pisano pismo

pismo, Pravopis, pismo iz Njemačke, njemački jezik, odlazak na rad u inozemstvo

To znači da će nakon toga učenici učiti i koristiti tek tiskana slova, a kako je krenulo možda i njih budu pisali samo na računalu.

Opća informatizacija društva i njegovih navika, nije mogla mimoići niti nastavne programe u školama. Tome svjedoči nova pomalo kontroverzna odluka, koja pristiže iz zemlje s jednim od najrazvijenijih obrazovnih sustava. Naime, u osnovnim školama diljem Finske od 2016. godine se ukida učenje pisanih slova, prenosi portal STUDIRAJeu. Dakle, učenici će pisati samo tiskanim slovima, ukoliko uopće budu koristili olovku i papir.

Djeca se koncentriraju na rukopis, a ne na suštinu

- Korištenje pisanog pisma i međusobno spajanje slova je za mnoge učenike naporno, objasnila je odluku Minna Harmanen iz finskog ministarstva obrazovanja.

Također je dodala kako se đaci previše koncentriraju na rukopis te onda ne posvećuju dovoljno pažnje suštini napisanog. Ako pak odmah krenu s korištenjem računala, ovakve probleme ne bi trebali imati.

Učenici se raduju najavljenoj reformi, budući da radije pišu na kompjuterima nego li olovkom na papiru.

Ipak, protivnici reforme također imaju adute

Kako je finski obrazovni sustav jedan od najrazvijenijih, svakako da će njihova ovakva odluka potaknuti i druge na razmišljanje. Tako susjedi iz Švedske već diskutiraju o mogućem ukidanju učenja pisanih slova.

Međutim, naravno da postoje kritičari donesene odluke, koji smatraju da se pisano pismo treba i dalje podučavati. Ne iz nostalgije, nego radi činjenice da su pisana slova bolja za kognitivni proces učenja.

Jedna je studija u Francuskoj pokazala da djeca mnogo brže i bolje nauče čitati, ukoliko se koriste pisanim pismom, u usporedbi s onom koja koriste samo tastaturu.

Drugo je pak istraživanje, provedeno u SAD-u ustanovilo da studenti bolje pamte bilješke napisane rukom.

izvor: srednja.hr