U dolini Neretve gradit će se prve vjetro-orgulje na svijetu

Nikola Dobroslavić, Dubrovačko-neretvanski župan, vjetro-orgulje
Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić potpisao je ugovore o partnerstvu u provedbi projekta "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve". Vrijednost projekta je 14 milijuna kuna, a od toga EU financira 10 milijuna kuna, izvijestili su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Župan Dobroslavić ovom prilikom je istaknuo kako će provedbom ovog projekta područje doline Neretve dobiti nove vrijednosti u vidu turističko-edukativnih i kulturnih sadržaja.
U sklopu projekta radit će se ukupno devet zahvata i to uređenje posjetiteljskog centra i planinarskog doma - rekonstrukcija škole u Baćini, uređenje izložbenog prostora - postav muzeološke koncepcije za „prvu prostoriju" Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, uređenje edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu, uređenje promatračnice za bioraznolikost na Baćinskim jezerima, uređenje tematskih staza na Baćinskim jezerima - postavljanje informativnih ploča, uređenje pješačkih staza kroz značajni krajobraz predolac-Šibenica, uređenje edu-eko vrta u sklopu OŠ fra Ante Gnječa u Staševici, uređenje edu-eko dječjeg igrališta u Otrić-Seocima te nabava i postavljanje opreme i sustava tehničke zaštite.
U sklopu uređenja edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu izgradit će se i vjetro-orgulje prve  u svijetu.

Neki od problema koje će se obuhvatiti aktivnostima projekta su nedovoljno valorizirana prirodna baština doline Neretve; nedostatak inovativnih i kvalitetnih turističkih sadržaja; nedostatak turističkih proizvoda i sadržaja atrakcija prirodne baštine; nedostatak edukativnih sadržaja i obrazovnih kapaciteta na temu zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000; neučinkovito upravljanje lokalitetima prirodne baštine; neadekvatno korišten prirodni kapital doline Neretve.

Glavni cilj je stvoriti kritičnu masu zaokruženih edukativnih ekoturističkih kompleksa, sadržaja i objekata na projektnom području u svrhu zoniranja doline Neretve kao jedinstvenog ekoturističkog područja međunarodne važnosti. Projektom se također želi diversificirati postojeća turistička ponuda s naglaskom na ekoturizam i sadržaje specifične za područje doline Neretve što će rezultirati produženjem turističke sezone, povećanjem broja noćenja i posjetitelja te ujedno omogućiti rast gospodarstva i sprječavanje depopulacije.

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a partneri su Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije - DUNEA, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Grad Metković i Grad Ploče.

morski.hr