Trudan kit u želucu imao 22 kg plastike. Nađen mrtav na obali Sardinije

kit
Mrtva životinja, duga osam metara, nađena je na plaži turističkog mjesta Porto Cerva.

Vreće za smeće, ribarske mreže, cijevi...

"U želucu su se nalazile vreće za smeće, ribarske mreže, cijevi, dijelovi paketića koji se koriste za pranje rublja na kojima je još uvijek vidljiv barkod i robna marka te mnogi drugi predmeti od plastike koje više nije moguće identificirati", rekao je za CNN Luca Bittau, ekolog i predsjednik neprofitne organizacije SEAME Sardinia.

"Bila je trudna i gotovo je sigurno pobacila prije nego što se nasukala na obalu. Fetus je već bio dosta razvijen", dodao je.

"Cijenu prvenstveno plaćaju životinje"

Na spomenutu tragediju, odnosno na jasan dokaz koliko smo naše more onečistili plastičnim otpadom, reagirao je talijanski ministar okoliša Sergio Costa.

"Ima li još onih koji tvrde da ovo nije važan problem? Za mene jest, za mene je to prioritet", napisao je ministar na Facebooku.

"Bez razmišljanja smo masovno koristili predmete od jednokratne plastike i sada plaćamo cijenu. Zapravo, prvenstveno je plaćaju životinje, a onda mi", dodao je.

Italija je krenula u rat s jednokratnom plastikom

Osvrnuo se i na nedavnu odredbu Europskog parlamenta kojom se uvodi zabrana određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu, poput slamki i pribora za jelo, za sve zemlje članice od 2021.g.

"Italija će biti jedna od prvih zemalja koje će provesti ovu odredbu", obećao je Sergio Costa. "Krenuli smo u rat s jednokratnom plastikom."

Prošloga mjeseca na Filipinima je pronađen mrtav mladi kit s 40 kilograma plastičnih vrećica u želucu.

 

 

index.hr